• Artikkelforfatteren: Ragnar Dyresen.

Det var en gang, ja det skjedde i de dager, at tre syriske flyktninger ville til bonde- og seterlandet Norge. De ville ikke dit for å gjøre seg fete, men for å komme unna krig, terror og umenneskelige forhold. De ønsket seg et anstendig liv, der det kunne være håp om en verdig fremtid.

Så kom de til grensen. Først forsøkte en liten, redd og forsoffen kar å komme over. Men der voktet et stort, massivt troll som het Erna.

- Hvem er det som banker på min port, sa det uhyrlige trollet.

- Det er bare en redd, liten og ulykkelig flyktning som håper å få komme inn for å redde livet.

- Nå kommer jeg og tar deg, skrek trollet.

- Å, nei ikke ta meg. Etter meg kommer det en annen ulykkelig flyktning. Han er større og kanskje også farligere for sikkerheten her enn meg, så han kan du ta.

- Ja så gå, da!

Så kom den andre flyktningen. Han var stor og bredskuldret, nærmest atletisk og kunne se ut som en fare for rikets sikkerhet.

Tripptrapp tripptrapp, dunk, dunk, sa det ved grensen.

- Hvem er det som dunker på min port, sa trollet, som nå plutselig hadde fått to hoder, det ene het Erna, det andre het Siv.

Det er den andre syriske flyktningen som vil til landet for å leve et bedre liv.

- Kom deg fort ut ellers så kommer vi og tar deg, sa det stygge trollet med to hoder,- vi vil ikke ha deg her. Vi vil helst bare ha etniske nordmenn, noe svensk arbeidskraft og ellers andre som helst må se ut som og oppføre seg slik som oss.

- Ikke ta meg og jage meg ut, er du snill, jeg er da ikke farlig for rikets sikkerhet. Etter meg derimot kommer det en kjempekar som har med seg kona si. Hun er til og med høygravid, så han kan du bare ta og kaste ut, sammen med henne.

- Ja, så gå da.

Det gikk ikke lange stunden så kom den tredje flyktningen stabbende med sin viv. Han var kjempestor og sterk og han bar på sin kone som var forferdelig sliten etter den lange turen gjennom et kaldt og ugjestmildt Europa. Hun skulle også snart føde. I det de kom til grensen gikk det ut en befaling fra Anders Anundsen og det tohodede trollet, om at alle skulle la seg registrere på hvert sitt sted. Mannen med den høygravide konen ville til Oslo, men fikk ikke lov til det.

- Her kommer dere ikke inn, vi må kjøre dere langt utpå landsbygda, sa Anders, Erna og Siv. Det gnistret i øynene på det som nå var blitt til et trehodet troll. Dere må til et avsidesliggende sted og midlertidig overnatte i en stall. Da stanget den store flyktningen til det fæle trollet, men det hjalp ikke, dessverre.

De to flyktningene kom til stallen og om natten kom tiden da hun skulle føde. Hun fødte en sønn, sin førstefødte, svøpte ham og la ham i liten binge, for det var ikke plass til dem andre steder. Rundt dette vakre barnet skinte det, ja det var som det strålte et sterkt lys.

Det var noen lokale bygdeoriginaler som hadde vært ute og ranglet om natten. Med ett fikk de en åpenbaring som de trodde var delirium. Det sto en Herrens engel foran dem og Herrens herlighet lyste om dem. De ble jo svært forferdet. Men engelen sa,- Dette er ikke, som dere tror, delirium, karer, nei frykt ikke! Jeg kommer til dere for å fortelle en stor glede for hele det norske folk. I dag er det født hos dere en frelser, han er kommet tilbake. Alle undret seg veldig.

Plutselig dukket det opp en hærskare av mennesker. Det var bygdetullinger, etterkommere etter innavl, Pinsevenner, Jehovas Vitner og Mormonere. I tillegg dukket det opp prester, både mannlige og kvinnelige, det kom homser og lesber, transvestitter, tyver og kjeltringer, Åge Ålekjær fra Oslo Kristne Senter kom også. Kjell Magne Bondevik kom sammen med ham. I ekspressfart fra Spania kom Eli og Carl Ivar Hagen, det kom fattigmann og goro, nei jeg mener Gro Harlem Brundtland, Jonas Gahr Støre og både Torvald og Jens, og mellom dem filmskaperen Anja Breien.

I ekspressfart kom så det trehodete trollet Erna, Siv og Anders Anundsen sammen med fjøsnisser, fjompenisser, tapere og hengehoder. Så kom også faktisk De tre bukkene Bruse. Det kom motstandere av bomavgifter og høye bensinpriser, beboere ved Montebello Camping, bygdedyr, slarvekjerringer, Solan Gundersen, Per, Pål og Espen Askeladd. Jammen dukket det ikke opp en gjeng fjøsnisser og fjompenisser også. Så, helt til slutt kom det noen trygdemisbrukere fra Braskereidfoss med vide bukser og slæpp i rævva.

Alle hadde de med seg gaver til det nyfødte barnet og foreldrene hans. Det var fårikål og smalahove, lutefisk og vassgraut, risengrynsgraut, fenalår og spekeskinke pakket inn i smørpapir. De hadde til og med en dram med seg. Noen hadde akevitt og andre nesten udrikkelig hjemmebrent, som de helte i seg mesteparten av selv, før de begynte å rave rundt fulle. Noen spydde borte i en krok. Det ble dans til musikk av Rune Rudberg og Sputnik og i pausen underholdt Kampen Janitsjar og GT- Sara og alle sammen sang de i et samstemt, unisont kor:

Ære være Gud i det høyeste og fred på jorden blant mennesker som har Guds velbehag. Ja, hadde det bare vært så vel. Da hadde det ikke vært noen fare.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.