Så skulle en liten glipp, eller kanskje to, forstyrre og kanskje ødelegge en fantastisk idrettskarriere og en solid og kompetent legekarriere. Vi som kjenner Therese og Fredrik som topputøvere i verdensklasse, med et verdigrunnlag som ligger langt hinsides enhver tanke om å dope seg, blir de nettopp offer for det.

Reaksjonen internasjonalt forsterkes gjennom den aktive holdning IdrettsNorge viser i å bekjempe doping. Sammen med Thereses høye fysiske og mentale kapasitet og stadig forbedring av teknikk, gjør at hun nærmest betraktes som uslåelig i det internasjonale skimiljøet. Flere skinasjoner sammenligner med Müleggs prestasjoner i OL, for de tror ikke det er mulig å være så suveren uten å dope seg. Men de overser det faktum at Therese har utviklet seg gradvis gjennom mange år, mens Müleggs prestasjoner ble enormt forbedret over kort tid. Det er ikke bare Therese som har internasjonale øyne rettet mot seg. Den norske dominansen i langrenn, som jeg tror er et resultat av vår landslagsmodell, rekrutterer og avler toppløpere på løpende bånd.

Det er også ufattelig at konsekvensen av idrettens eget regelverk i praksis ender i sanksjoner som gir utøveren mindre rettsvern enn sivil rett.

Thereses målte verdier i clostebol var lave og er sannsynliggjort med bruk av krem. Fordi at hun før dette ikke var dopingkontrollert på flere måneder, vil kunne brukes mot henne med mistanke om annen bruk. Hadde hun også vært testet under samlingen i Seizer Alm med negativt resultat, hadde det støttet bruken av krem etter den siste kontrollen. Men her handler det uansett om å bli trodd.

Det er flere clostebol-dømte utøvere internasjonalt som har argumentert med bruk av samme type krem som Therese brukte. Derfor er jeg veldig spent på dopingmyndighetenes avgjørelse i saken. Suspensjonen av Therese tror jeg var en nødvendighet på dette tidspunkt, og kan også bli en fordel for henne ved evt straff i tid.

Thereses sak kommer på verst tenkelige tidspunkt, i etterkant av Martin Johnsrud-Sundby-saken. Ryddingen i Skiforbundet var knapt kommet i gang, også avdekkes det enda mer svikt. Det er for tamt gang på gang å vise til en nedsatt granskingskomite. Kulturminister Helleland tok raskt poenget da hun etterlyste strakstiltak med gjennomgang av rutiner allerede etter saken med Martin. Og heldigvis ser det ut til at det har skjedd en del tetting av hull i internkontrollen i det siste. Men med så mangelfull internkontroll avdekket, som jo er et lederspørsmål, burde det ringt en bjelle for flere på et langt tidligere stadium.

Martin sin sak er knyttet til bruk av astmamedisinen ventoline, hvor dosering er omdiskutert. Her har Skiforbundets medisinske apparat tolket reglene for bruk på en annen måte enn dopingmyndighetene og gitt for store og hyppige doser. Forskningen har så vidt jeg vet ikke påvist særlig prestasjonsmessig forbedring ved bruk av ventoline. Derimot er clostebol et steroid preparat som er prestasjonsfremmende.

Jeg synes allikevel å bevisst stresse bruken av ventoline utover regelverket, er mer tvilsom enn ved en glipp å bruke hudkrem med clostebol for å lege leppesår. Martin fikk to mnd utestengelse.

Og Therese.

Heia Therese, Fredrik og Martin. Dette klarer dere.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.