Dette er fornuft satt i rette spor. Dagens togtrafikkmengde med to regiontog i timen samt tre daglige til Trondhjem/Oslo og noen sporadiske godstog, kan utmerket fange opp øket personbefordring og tidskrav. Doble vognsett og øket frekvensen på regiontrafikken til halvt times avganger vil gi nødvendig kapasitet, både i tid og behov.

LES OGSÅ: Hamar by og trasévalget

Hamar Arbeiderblad, politikere og menigmann med ensfargede syn polariserer mantra på hele debatten. Næringslivet følger pliktmessig med, alle med samme retoriske vinkling. Dobbeltspor og to-felts motorvei er et blindspor og ingen absolutt forutsetning for videre utvikling av regionen.

Av to trafikkonder er personbil og kollektiv transport den som gir best mobilitet og bør følgelig prioriteres. Det vil være samfunnsriktig å legge hele dobbeltsporet på vent. Fremtidens generasjoner finner sikkert bedre løsninger enn dagens kollektive mantrahysteri.

Rasering av matjord og unødig arealbruk mot høyere tog hastighet, vekst i folketall og øket forbruk gir heller ingen obligatorisk velsignelse, utover et mer rastløst og nevrotisk samfunn. En innsparing på 10 minutter reisetid til Oslo bedrer hverken livskvalitet, sjelefred eller øket velferd. Reise er å leve, sa H.C. Andersen. Anvendelig også i dag, om vi tar oss litt tid.

Dobbeltspor fra Oslo til Stange og enkeltspor med dagens krysninger frem til Moelv vil ivareta Hedmarkens behov for kollektiv jernbanetrafikk. Samfunnet sparer dessuten verdifull produktiv matjord samt rasering av Hamar by og unødig sløsing av samfunnsmidler. Hastverk blir fort til lastverk. Fullfør tofelts motorvei og sett jernbanen på vent, og utnytt potensialet i frekvens og togmateriell bedre enn dagens.

Den eksisterende linje gjennom Hamar med dens nostalgiske jernbanestasjon setter dessuten et perspektiv på byen som et levende knutepunkt med over 100 års historie. Togturen gjennom et åpent sentrum og langsmed Mjøsa gir reisende et unikt bypanorama, og strandsonen forblir intakt som byens idylliske rekreasjonsområde.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.