«Den skremmende ulven.» Dette er noe Martin Løken 1. kandidat for De Grønne i Hedmark tydeligvis har greie på. Jeg tenker på debattinlegget i HA 26. juli om den skremmede ulven.

Jeg sliter med frykt for ulv, og kan godt tenke meg å gå i terapi og på fryktmestringskurs for å få kurert denne frykten, frykten for at ulv skal ta enda flere av mine beitedyr som beiter i almenninga, i beiterprioritert område, langt utenfor ulvesona.

Er det faktisk slik at ulven vil ta færre av mine sauer om jeg går i terapi? Vil ulven vike unna mine sauer hvis jeg omsider, etter to-tre år i påvente av time hos fryktmestringsterapeuten, etterhvert klarer å mestre min frykt?

Vil jeg i det hele tatt komme i betraktning for tildeling av de 20 millionene? Veldig mye skattepenger det, men hvor mange skattepenger gikk med i vinter til merking av de ulvene man allerede visste holdt til i nærheten av bebyggelse i Trysil og Åmot. Forresten, det var kanskje andre slags skattepenger det, med et helt annet høyverdig formål. Skattepengene bruker å sitte atskillig løsere da.

Det er forresten ikke Stortinget som har bedt tre amerikanere se på ulvens gener. Det er det departementet som har gjort. Endelig, gjør departementet som de har fått beskjed om. Endelig, etter 12-13 måneder skjer det noe. Det var i juni i fjor at Stortinget ba om at departementet skulle få laget en uhildet undersøkelse av ulvens gener og opphav. Etter sigende har man sittet og skrevet anbudsdokumenter i denne perioden, for slike store oppdrag skal jo ut på anbud. Heldigvis slapp man anbudsrunden da departementet hyret inn helikopter i forbindelse med merking av ulv sist vinter. Det tok bare dager å bestemme og utføre.

Takk og pris, så etterprøves forskernes fasit. Også ulveforskningen skal kunne tåle det uten at de som stiller spørsmål om vedtatte sannheter skal stemples som tilhengere av konspirasjonsteorier. Etterprøving og vurdering av forskning skjer hele tiden og på alle fagfelt. Hvis ikke, så hadde antakelig sola fortsatt vært sentrum i universet, og jorda hadde vært flat.

Pensjonert småbruker

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.