Nylig leste jeg avisinnlegg som ledere i Fellesorganisasjonen skrev om behov for sosialfaglig personer som arbeider i Nav. Jeg tenker da tilbake på at Torp-komiteen etter krigen pekte på behov for kvalifiserte personer til å ta seg av vanskelig arbeidsplasserbare for at disse kunne komme i arbeid. Komiteen pekte på at det ikke var noen som var utdannet til slike oppgaver.

Helsedirektør Carl Evang og overlege Gudmund Harlem ved Statens Attføringsinstitutt fulgte opp og understreket at dette var et eget fag som de kalte attføring. Arbeidsdirektoratet tilsatte konsulenter til å ta seg av denne oppgaven. Av mangel på spesialutdannet personer fant de fram til psykologer, fysioterapeuter, arbeidsledere og organisasjons personer som tok fatt på oppgaven med stor iver. Når jeg som utdannet sosionom ble tilsatt i en slik stilling ble det krevet at jeg deltok i flere måneder med kurs for attføring og praktikantopplæring ved Attføringsinstituttet. Jeg ble også medlem i den såkalte fylkesnemnd hvor jeg i 25 år var med på å behandle og avgjøre søknader om attføringsstønad og uføretrygd og hjelpemidler for funksjonshemmede.

I mitt arbeid benyttet jeg meg av opplæringsmuligheter for mine klienter både i Attføringsinstituttet, attføringsskoler, andre kurs og opplæring i bedrifter i samarbeide med arbeidsgivere, Jeg innså at det var behov for spesielle tiltak og var med å starte flere vernede bedrifter som i dag lærer opp og sysselsetter flere hundrede funksjonshemmede. Det er derfor i dag en glede å se tilbake på at jeg sammen med kollegaer på arbeidskontoret har vært med på å få tre tusen funksjonshemmede i arbeid.

Disse oppgaver har Nav overtatt i dag. Jeg var i utgangspunktet positivt innstilt til tanken om sammenslåing av sosiale etater og kan vise til mitt forslag i 1958 at sosialkontoret kunne samordnes med trygdekontorene i en felles statlig etat: Jeg ble derfor forbauset da jeg fikk se at Nav var opprettet som en enhet delt på kommunalt og statlig finansiering.

Like forbauset er jeg blitt når jeg hører hvordan klienter kan bli behandlet i Nav. Hvis jeg ikke hadde sett det skiftelig, ville jeg ikke ha trodd at et offentlig kontor kunne opptre slik som jeg har sett Nav gjøre. De må holde meg unnskyldt at jeg kom til å tenke på Stomperud. Han fylte blå, rød og hvit maling i samme spannet da han skulle male det norske flagg.

pensjonert sosionom

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.