Nylig aksjonerte Hedmark Bygdekvinnelag for gratis skolemat. Lokale bygdekvinnelag rundt omkring i fylket serverte skolelunsj på den lokale skolen.

På mange skoler alt fra Eidskog til Dalsbygda fikk elever og ansatte oppleve å sitte sammen og nyte en varm lunsj midt på dagen – akkurat som de fleste foreldrene gjør på jobben.

Matpakken er en utdatert institusjon og vi er nødt til å sette fokus på skolemat. Mange elever har ikke med seg matpakke til skolen eller spiser den ikke.

Selv ressurssterke familier sliter med å få barna til å spise sunt på skoledager – hvordan kan det da være hos de familiene som ikke har ressurser eller økonomi til å følge opp gode kostvaner?

Å dyrke forskjeller begynner i tidlig alder. Gratis måltid til alle grunnskoleelever utjevner sosiale forskjeller og gir alle like muligheter.

Skolematens effekt til folkehelse bør ikke undervurderes: et sunt skolemåltid for alle vil være med å forebygge overvekt og livsstilsykdommer som er et økende problem.

Helsefremmende og gode kostvaner etableres i ung alder.

Bygdekvinnelaget krever at det innføres et gratis skolemåltid som et forebyggende helsetiltak.

Et felles måltid på skolen er viktig for det sosiale miljøet. Samtidig er det en del av dannelsen å kunne sitte og nyte maten og å ha gode diskusjoner sammen rundt spisebordet.

En ordentlig lunsj er med å øke både elevenes konsentrasjon, læring og trivsel på skolen.

Organisering av skolemåltid skjer ikke med frivillige ressurser i lengden. Produksjon og distribusjon bør organiseres på kommunalt nivå.

I de fleste kommuner finnes kommunale sentralkjøkken som – med økte ressurser – kan distribuere skolemat, med mindre kommunen velger å legge ut oppgaven på anbud.

Det er ikke nødvendig å bygge om skolekjøkken og -kantiner når maten leveres ferdig fra et sentralkjøkken til skolene.

Hedmark Bygdekvinnelag er stolt av fylket vårt som en av landets største matprodusenter der mange kommuner – med god grunn – kalles for matkommuner med gode tiltak og nysatsinger rundt den lokale maten.

Bygdekvinnelaget vil at kommunene nå løfter seg et hakk opp og innfører gratis skolemåltid til alle grunnskoleelever.


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.