70 års undertrykkelse og trakkasering av flere millioner, opprinnelige beboere, skulle engasjere mer enn hva noen tusen mennesker mener om hvor jernbanen skal gå gjennem Hamar i fremtiden og ikke hvor den har ligget fra den ble startet for snart 200 år siden.

«Guds utvalgte dreper demonstranter» og «Hva foregår i hodet på Netanyahu?», er betimelige spørsmål, men svarene er ikke enkle.

Finnes det overhodet noen Gud og er den guden bare for jødene i Israel?

At makt korumperer er en kjensgjerning. Stor makt brukes ytterst sjelden til det gode for en selv eller andre.

«Mye vil ha mer og fanden vil ha fler», heter et gammelt ordtak.

At Hitler ville utrydde alle jødene, er et ubestridt faktum. Han klarte å drepe mellom 6 og 7 millioner jøder i Europa. Men det var mange som levde i England, USA og andre land.

Ingen av disse landene tok imot jødene, som prøvde å unnslippe Hitlers massedrap. Kun noen som var veldig formuende og som kunne få formuen ut av landet.

LES OGSÅ: Guds utvalgte dreper demonstranter

Fabrikker, jordeiendommer mm, var umulige å få realisert hos Hitler, han tok dem bare.

Det var forskjell på en rik og en fattig jøde også 1930- og 1940-årene.

I ettertid sliter Vesten med en form for skyld overfor jødiske- etterkommere, mens det samtidig er et stormaktspill som har og fortsatt foregår i Midtøsten.

Skyldfølelsen overfor araberne er lik null. Ser vi på kartene over Midt-Østen, tyder grensene på at det var England og Frankrike som ble enige om grensesettingen i ca. 1920. Det var også da oljen fikk sin store verdi for stormaktene.

Idag skal det ikke mye av bevis på ugjerninger begått av en nasjon til, før sanksjoner m.m. settes igang, for å straffe synderen som ikke følger folkeretten eller ikke benytter seg av «lovlige» krigshandlinger.

Men styresmaktene i Israel har hele tide hatt en blankofullmakt til å gjøre hva de vil mot palestinerne. De mangler bare gasskamrene.

70 år som fanger i sitt eget land eller fordrevet til nabolandene, er en lang tid, alt for lang tid for de fordrevne, og ikke minst for de som burde ha tatt ansvar og respekt for menneskeverd og folkeretten.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.