Knut Storberget er tilsatt som fylkesmann for region Innlandet, et sammenslått Hedmark og Oppland. Snart er denne store region operativ etter en enda pågående og omfattende prosess med å tilrettelegge for det.

Knut Storberget orienterte oss pensjonister om dette 19.ds. på en samling på Statens hus i Hamar. Han la stor vekt på regionens sterke stilling som en særdeles viktig matprodusent, og det vern som må til av landes beste matjord som skal produsere maten.

Nå er jeg blitt en gammel mann som kan sitte og tenke igjennom det en politisk har vært igjennom, som en urokråke i det parti jeg har seksti års fartstid i, Arbeiderpartiet.

LES OGSÅ: Kiler smaksløkene

I begynnelsen på 1970-åra var Odvar Nordli leder av Hedmark Arbeiderparti, og partiet satte da et kraftig søkelys på vernet av fylkets rike matjordsarealer på Hedemarken.

Vi var tre som arbeidet mye med forslag om dette til fylkespartiets årsmøte i 1971. Det var Peder Esbjørnsen, Kjell Borgen og meg. Vi hadde god faglig hjelp i daværende regionplansjef Røyne Kyllingstad.

Resultatet på fylkespartiets årsmøte ble et enstemmig vedtak om politisk å arbeide mer for nord- og østvendt vekst i fylket, og mye sterkere restriksjoner mot nedbygging av matjorda på Hedemarken.

Flyplass på Gardermoen, militære til Rena, forsøk med «jernring» rundt Hamar, SMAT-plan osv. må sees som forsøk på oppfølging av fylkespartiets -71 vedtak. Men det gjenstår mye.

Når ordføreren i Hamar, som er odelsgutt, sutrer i HA som en bortskjemt unge over at Ringsaker får bygge ned mer matjord enn Hamar, så er det helt forkastelig. Ansvaret må adresseres oppover i vårt politiske system, til storting og regjering.

Det er ikke nok at Stortinget vedtar at øvre grense for nedbygging av matjord til 4000 dekar pr.år. Det må følges opp av regjeringen med kontroll og økonomisk hjelp til kommuner som trenger hjelp for å endre sitt utbyggingsmønster.

Landets nye regioner må ikke vingeklippes men få mer avgjørende makt og myndighet enn det dagens fylkesmann har.

Et særdeles viktig område å ta vare på for den nye region Innlandet er å øke vernet om landets beste matkornjord.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.