EUs tredje energimarkedspakke og deltakelse i ACER vil gi bærekraftig og sikker energiforsyning i Europa, og økt norsk innflytelse.

EØS-komiteen har vedtatt at EUs tredje energimarkedspakke innlemmes i EØS-avtalen dersom Stortinget gir samtykke. Pakken, som ble vedtatt av EU i 2009, førte blant annet til opprettelsen av ACER; EUs byrå for samarbeid mellom nasjonale energiregulatorer.

ACER skal sørge for økt samhandling mellom de nasjonale, uavhengige energiregulatorene og sikre likt regelverk blant deltakerlandene. I ytterst få saker kan de også fatte bindende vedtak, men kun dersom et deltakerland ber om det eller for å hindre langvarige og kostbare konflikter mellom medlemslandene. Dette er langt fra en «forspillelse av arvesølvet», slik Ludvig Bjerke-Narud hevder i HA 31. januar. Det vil ikke føre til at Norge mister makten over egne kraftressurser og energiproduksjon, da ACER ikke styrer utdelingen av tillatelser og konsesjoner.

Dette skrev Ludvig Bjerke-Narud i HA 31. januar.

ACERs vedtak vil uansett ikke bli bindende uten videre. EFTAs overvåkningsorgan vil være vedtaksmyndighet for Norge. Dette er lik ordningen EFTA har for andre EU-byråer som de senere år er satt til å utføre ulike forvaltningsoppgaver. Norsk deltakelse i ACER vil dessuten gi Norges vassdrag- og energidirektorat en plass ved bordet i EU-byrået, som gjør at Norge kan påvirke saker og prosesser i langt større grad enn i dag. Samtidig vil ikke Norge, som utenforland, ha stemmerett.

Skiftende regjeringer har problematisert utviklingen av EU-byråer og -tilsyn, men så langt er ingen utredning av konsekvensene for EØS-avtalen og for norsk suverenitet tatt. En slik utredning – som i alle tilfeller vil vise at et fullverdig medlemskap er beste utvei for å sikre både interessene til norske borgere og industri samt norsk selvråderett – bør derfor tas.

Den pågående utbyggingen av strømkabler fra Norge til kontinentet og Storbritannia er frakoblet ACER. At EU-byrået vil kunne pålegge utbygging av flere mellomlandskabler, slik motstandere hevder, er feil. Mellomlandskabler kan påvirke de svært lave, norske strømprisene noe, men i hovedsak vil de gi en rekke positive ringvirkninger. Norge vil kunne eksportere mer fornybar vannkraft i regnfulle perioder og importere rimeligere energi fra Europa i tørre perioder med stor vind- og solkraftproduksjon. Dette fører til mer stabile strømpriser uavhengig av sesong og mer klimavennlig energisektor i Europa.

En faktabasert debatt om ACER og EUs energisamarbeid er nødvendig for å unngå spredning av falske EU-nyheter og misforståelser. Den tredje energimarkedspakken vil gi økt eksport og mer bærekraftig og sikker energiforsyning i Europa, i en tid preget av sikkerhetspolitiske utfordringer og omfattende vær- og klimaendringer.

nestleder i Europabevegelsen

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.