Ti år etter at spilleautomatene forsvant oppleves situasjonen for de med spilleproblemer verre en noen gang, skriver Magnus Eidem i HA 6. mai.

Som investor og gründer har jeg fulgt den norske spillbransjen i mange år, og jeg må si meg enig med Eidem, situasjonen er ille for de spillavhengige. Dessverre ser det ikke ut til at våre politikere forstår alvoret. Drastiske endringer må til, og inntil da bør verken politikerne, Norsk Tipping eller andre spillselskaper sove godt om natten.

Hensikten med dagens spillmonopol var primært å beskytte spillere. Nå bidrar modellen isteden til en forverring av tilstanden. Dagens teknologi har ført til at stadig flere nordmenn spiller hos europeiske spillselskaper. Dette har gjort at Norsk Tipping, i et forsøk på å konkurrere, har økt sin markedsføring enormt. Resultatet er ytterligere press på de spilleavhengige.

Siden de europeiske spillselskapene ikke blir kontrollert av norske myndigheter, betaler de heller ikke skatter og avgifter til Norge. Spillmonopolet fungerer dermed som en skattefritaksmodell for europeiske spillselskap. Siden stadig flere land i Europa innfører skatteplikt og lisens, blir Norge gradvis mer lukrativt for spillselskapene og presset bare øker.

Denne utviklingen må stanses. Gjennom skatter, avgifter og et strengt lisensregelverk vil man kunne regulere situasjonen langt bedre enn i dag. Man vil også kunne innføre et sentralt register for risikospillere, hvor spillere kan reservere seg mot alle aktører på ett sted. Et slikt register har gitt svært gode resultater i Danmark.

Stadig flere hjelpeorganisasjoner for spillavhengighet tar til orde for endringer i dagens system. Det er på tide at også politikerne våkner.

investor og gründer

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.