For kort tid siden hadde Nationen en oversikt som viste at på større gårder var det et høgere dieselforbruk og transportkostnader pr. liter melk enn de mindre familiebruk. Dette er en oversikt fra undersøkelser på om lag tusen gårder i hele Norge.

Der brukes opptil 60 prosent mer på diesel og transport pr. melkeliter hos de største produsenter i forhold til de mindre. Norsk Institutt for bioøkonomi v/Torbjørn Haukås tror stordrift med mye leiejord gir mer transport av både for og gjødsel. Dette er ikke noe nytt. Det har tidligere vært pekt på at store driftsbygninger kan ha et moderne og rasjonelt opplegg i selve bygningen, men drifta utenfor med fortransport mv.er ressurskrevende og urasjonell. Vårt jordbrukslandskap egner seg lite til stordrift. Hva med verden ellers?

I Al Gore sin bok «Vårt valg- Løsninger på klimakrisen» sies det at «Industrielt jordbruk bruker nå 10 kalorier energi fra fossilt brensel for å produsere en kalori mat», og videre «Det går med sju kilo planteprotein for å produsere en kilo biff, og mer enn 23.000 liter vann». Men for Frp og Høyre er det likevel kun snakk om stordrift. De tar tilskudd over jordbruksavtalen fra de mindre og godt drevne familiebruk og gir dem til de store enheter.

Resultatet gir seg selv. Landbrukets familie- og småbruk utarmes og det samme gjør norsk matproduksjon produsert på egne ressurser.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.