Forrige helg, da vi fikk CHL-besøk av Tappara og Djurgården, var det nærmere 9.000 mennesker som besøkte CC Amfi. Det var attpå til noen tusen som så HamKam eller støtta opp om håndballjentene. Samtidig var det folk som gikk på kino, teater og konserter. Jeg kunne selvsagt lett ramset opp helt andre gjøremål i slikt strålende sensommervær. Båten skal opp. Bilen skal vaskes. Huset skal ryddes. Og golfkøllene svinger ikke seg selv. Eller hvorfor ikke gå en tur? Men ikke i Hamar.

Uansett om det er Sting, Elton John, Toto eller a-ha som spiller; så fylles Stortorget eller Tjuvholmen opp. Og alle er like lykkelige. Konsertene er bra initiativ, og fine arrangementer, men det handler om alle dere som står der. Mennesker i denne regionen er ikke som alle andre. Heldigvis.

Vi har supportere som reiser land og strand for å vise sin kjærlighet til laget – både til store fine arenaer, og små, iskalde skøytebaner. Til Finland og Sverige nå til helga, Tsjekkia i oktober, Norge rundt gjennom hele sesongen og «mætt fjøs» i sluttspillet. Alle med stort hjerte - geniale ambassadører for byen og klubben.

Jeg hadde svensker på besøk i helgen, familie og venner, og alle ble like overrasket og lettere sjokkerte over atmosfæren som ble skapt i arenaen. En magisk opplevelse, både for spillerne og alle på tribunen. Den svenske nasjonalsangen ble applaudert, spillerne ble hyllet, og man tar tapet med godt mot.

Jeg har ingen enkel forklaring på hvorfor dere gjør som dere gjør, men jeg tror det handler om ekte følelser – at dere kjenner delaktighet og at dere forstår hva lojalitet betyr. For å få noe, må man gi noe. Dette gjelder ikke først og fremst idrett, men samhørighet og muligheten til å sammen bidra til framgang.

Det finnes kanskje svensker som ser på Norge som lillebror iblant, men de aller fleste av oss har stor respekt for den stolthet dere viser for deres land og folk. Når dere feirer 17. mai er det folkevandring og en dag spekket med sterke følelser. Når vi forsøker å gjøre det samme 6. juni, blir det hele litt påtatt, og uten den dype respekten for historien.

Den norske mentaliteten kan kanskje forklares med deres historie, og det faktum at dere for ikke så alt for lenge siden, måtte forsvare deres land og stå imot mørke krefter, og i felleskap formet en velmenende og framgangsrik nasjon. Dere har vridd vanskelige tider til lykkelige stunder. Det tror jeg påvirker mennesker på mange måter. Det finnes selvsagt problemer og utfordringer i Norge også i dag, men dere har utvilsomt et mer takknemlig syn på tilværelsen.

Jeg flyttet rundt en del i Sverige før jeg landa i Norge og Hamar. Det er meget mulig at jeg er et tilpasningsdyktig individ. Jeg har sett fordeler og muligheter på alle stedene jeg har bodd. Alle plasser har sin sjarm og sine utfordringer. Det finnes det onde og det gode, det store og det lille og det gamle og det nye.

Å leve og bo i en mindre by har sine fordeler. Selv har jeg vokst opp i et slikt miljø. Det former trygge mennesker. Du møter kjærligheten i matbutikken på hjørnet, du kjenner politiet, doktoren og naboen. Det er en enkel tilværelse. Men drømmen om å en vakker dag flytte ut i den store, vide verden var der alltid. Slik er det ikke her. I Hamar er det annerledes. Jeg har truffet eldre mennesker som knapt har satt sin fot utenfor 70-skiltene. Jeg har møtt ungdommer som aldri noensinne skulle kunne tenke seg å dra. «Det er her man skal leve. det er her man skal dø», som det omtrentlig lyder i den svenske nasjonalsangen.

Jeg kan leve med at det er dyrt, at dere aldri lærer å blinke i rundkjøringer, at dere spiser brødskiver til lunsj og har et rigid forhold til høyreregelen, så lenge respekten, vennligheten og omtenksomheten jeg og andre møter fortsetter. Dere har alle grunner til å kjenne stolthet over det dere har, men ta det ikke for gitt.

Det kreves modige, engasjerte og kraftfulle mennesker som verner om og pleier det som finnes her. Dere skal være stolte, ikke fornøyde. Patriotiske, ikke trangsynte. Her i Hamar er det gode forutsetninger for det. Det gjelder kanskje for hele Norge, men det forblir uvisst, ettersom jeg har vett nok til ikke å flytte fra Hamar.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.