Av Thomas Eriksen

Gruppeleder Ringsaker MDG

Nå kunne vi gå på ski om så bare for en time eller to ved Moelv stasjon da Sommertoget til NRK kom. Ja, at vi i Ringsaker har snø, det er det igjen tvil om, dette får vi bekreftet hvert år av forskjellige verdens elite skinasjoner, men nå er det jo ikke naturlig med snø i juli.

Og selv om jeg skal legge godsiden fram og rose tanken om at vi må få reklamert for snøen vår i kommunen mens vi ennå har den, er dette vel et uttrykk for et meget stor ønske om vekst og utvikling.

Når du kan lese i media at verdensstjerner på ski uttrykker at skisporten ikke kommer til å vare evig på grunn av forandringer i klima, da kan det hende at vi kanskje må være ærlige på hvilken vekst og utvikling vi ønsker. Men er det ikke en bærekraftig vekst og utvikling, blir den ikke støttet av oss i Miljøpartiet De Grønne, Ringsaker.

Etter å ha vært på bærekraftig turistkonferanse i Merano for få uker siden, fikk jeg bekreftet at klimaet har gjort sitt inntog i Alpene også. For eksempel i Østerrike har de begynt å planlegge demonteringen av de alpinanleggene som ligger lavest over havet. Ikke fordi de ikke klarer å få tak i nok snøkanoner, men fordi det ikke er minusgrader lenge nok til at kanonene klarer å lage snø.

Snøkanoner er ikke bare fryd og gammen, det er veldig energi- og vannkrevende å produsere kunstig snø, eller mer presist, menneskelaget snø. Men når ikke engang Kulturdepartementet sin veileder for snøproduksjon og snøpreparering nevner ordet miljøbelastning på 56 sider, har vi vel kanskje litt for lite fokus på dette i landet.

Men som en representant for snøproduksjon på Sjusjøen sa på NRK 2015: Sjøl om det kan være energikrevende å produsere snø, så har jo vi i det minste ren energi, vannkraft. Og det skal han delvis ha rett i. Vi har et bedre utgangspunkt for å produsere kunstsnø enn mange andre, men det behøver ikke bety at det vil være så lurt i framtiden.

Jeg tror også at snøen skapte god stemning, og satte et ekstra preg på sommertoget til NRK. Jeg vil heller ikke være den som ønsker å ta fra barna gleden med å lage snøballer og snømenn, men om sommeren da?

Vi voksne bør vite bedre enn at det er naturlig med snø midt i Moelv i juli.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.