I et innlegg i HA 7. februar gir Roger Andreassen uttrykk for at ordfører Busterud bør tenke mer på småsøsknene sine. Jeg synes ikke det. I alle fall ikke hvis lillesøstra heter Moelv, og vil ha et fellessykehus.

Einar og alle vi andre skal tenke mest på pasientene, og det som er best for dem. Så skal vi tenke på miljøet, og hva som er best for det. Distriktspolitikk og godt politisk klima er også viktig, men det kan aldri gå foran liv, helse og klima.

Det er derfor fellessykehuset må ligge i Hamar. Dette har ingenting med lokalpatriotisme å gjøre, men i langt større grad pasient- og klimapatriotisme. En større by vil lettere tiltrekke seg kvalifisert arbeidskraft, noe som er essensielt for pasienten. At flest mulig ansatte bor i nærheten av sykehuset, gir mindre pendling, og er essensielt for miljøet.

Dersom alle i god tid hadde visst det vi vet nå, at det skal bygges et nytt fellessykehus med alle funksjoner, og at to av de eksisterende sykehusene skulle bestå, hadde Moelv aldri blitt dette politiske kompromisset. For å få balanse mellom øst og vest, hadde det da vært logisk at Hamar hadde fått det nye fellessykehuset, og at sykehusene i Gjøvik og Lillehammer hadde bestått.

På det viset hadde alle mjøsbyene beholdt sine sykehus, til beste for pasienten og miljøet. Et alternativ kunne vært at Lillehammer fikk fellessykehuset, mens sykehusene i Hamar og Elverum besto. Dette er dog en dårligere løsning all den tid Hamar vitterlig er det naturlige knutepunktet i Innlandet med gode forbindelser til andre regioner. Dessuten er Gjøvik en større by enn Elverum.

Noen har spurt meg om jeg mener de som har vedtatt den nye sykehusstrukturen, er idioter. Nei, ingen er idioter, men et vedtak om å flytte to sykehus fra Innlandets hovedstad med over 30.000 innbyggere, til et tettsted med 4.000 innbyggere, det må det være lov å kalle idiotisk.

Noen spør også om hvorfor Hamar ikke har tilbudt tomt til fellessykehuset på et tidlig tidspunkt. Kan dette ha noe å gjøre med at vi har en Fylkesmann som har en hang til å skulle verne om hver minste kvadratmeter matjord i Hamar, mens matjorda ser ut til å være fritt vilt i Ringsaker.

Vi setter nå vår lit til at vi har statsråder i departementene som ser sammenhenger, og har fokus på de viktigste tingene.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.