Flere avisoppslag de siste månedene viser at kommunen overlater boligutbygging til store, private selskap og deres selvfølgelige mål, høyest mulig inntekter. Leilighetene selges dermed så dyrt som folk kan betale. Mange finansierer kjøpet ved å selge huset de bor i. Dette utelukker store grupper i befolkningen som langt fra har økonomisk evne til verken å kjøpe de kostbare boligene som bygges eller blir ledige.

Boligplanen for Hamar 2015 – 2020 framhever særlig behov for leiligheter for aldersgruppen 65 + og boliger i ulike prisgrupper til eldre. Videre trengs små leiligheter og boliger i lav prisklasse til unge boligsøkere, førstegangsetablerere og arbeidsinnvandrere. Eneforsørgere er også en gruppe som ikke evner å kjøpe tilfredsstillende boliger, slik markedet er nå. 16. august, hadde HA innlegg som viste at også en stor del av studentene i kommunen mangler boliger.

Les også: Studentboliger - hva kan Hamar gjøre?

Vi vil også peke på at boligbehovet gjelder flere grupper. Det kommer fram av oversikt over husholdene i kommunen. I Hamar utgjør aleneboende hele 42,5 prosent av husholdene. Gruppen er sammensatt, flere er unge og mange er mennesker som er 65 år eller eldre. Planen opplyser: «Meglerne påpeker at det er for få små leiligheter i Hamar til gruppene unge og aleneboende. De leilighetene som selges ligger for mange for høyt i pris.» Dette er klar tale.

Vi ser en sammenheng mellom boligblokkene som bygges og aktuelle kjøpere i Hamar. Boligplanen 2015 – 2020 viser til at nye leiligheter er mest populære blant de over 50 år. Dette er først og fremst par uten hjemmeboende barn, som utgjør 31,6 prosent av husholdene i kommunen. Det er blant disse det er mest penger å tjene, og dermed bygger storselskapene boliger for denne gruppen. Å rette seg mot andre, de med mindre betalingsevne, som unge og aleneboende, er ikke interessant for utbyggerne. Det er lite å tjene på dem.

Utbyggerne vil fortsette å bygge leiligheter for folk de kan tjene mest mulig på. Flere innlegg i HA viser nettopp hvor godt selskapene «gjør» det, og at de blir flere. Senest 18. august ble vi presentert for et selskap som planlegger å rive en av byens historiske bygninger fra 1800-tallet for å bygge nytt leilighetskompleks på fem etasjer. Her ser nye utbyggere utsikter til god fortjeneste.

Kommunen må ta sitt ansvar for at boligbyggingen rettes mot andre deler av befolkningen enn de kjøpesterke. Blant annet er kommunen pålagt å kontrollere at boligbyggingen skjer i samsvar med gjeldende lover, planer og regler. Innovativ tenkning rundt den sosiale profilen for boligbyggingen i Hamar må til for å nå målet om at alle skal ha en god boligsituasjon. I reguleringsplanen for hvert byggeprosjekt kan kommunen sette krav til boligstørrelse for å motvirke store forskjeller i levekår.

Reguleringsplanen for kvartal 54 viser en administrasjon som nettopp ikke tar nødvendig hensyn til Boligplanen fra 2015 eller Kommunedelplan for Sentrum. Den er nå lagt ut til høring med frist for uttalelse 4. september. Det er ennå tid til å forandre planen.

Som det heter innledningsvis i Boligplan 2015 – 2020: «Egen bolig har betydning for sosialt liv, arbeidsdeltakelse, helse og trygghet.» Det gjelder vel hele befolkningen?

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.