For å begrunne sin påstand foretar Kristiansen sitt sedvanlige triks med å snakke rundt - ikke om - det som var sakens kjerne. HA treffer spikeren bedre enn de kanskje selv er klar over.

Fellesnevneren for NHO i 1996 og Orona i dag er deres kamp for å etablere en konkurrerende tariffavtale til Heisoverenskomsten. «Konkurrerende tariffavtale» er arbeidsgivers språk for dårligere vilkår. Kristiansen vil forlede avisens lesere til å tro at det vesentlige i saken i 1996 var at NHO hadde brutt en avtale med LO. Det sies det ingenting om i protokollteksten som avsluttet konflikten. Det som derimot sies er følgende: «Medlemsbedrifter i NHO som utfører ordinært installasjons-, reparasjons- og servicearbeid på heiseanlegg skal følge Heisoverenskomsten.» Altså verken benytte Elektrikeroverenskomsten eller for den saks skyld husavtaler.

Mens NHO måtte bite i det sure eplet og akseptere Heisoverenskomsten, kjemper Orona og Kristiansen innbitt for å kunne fortsette den humbugaktige innleievirksomheten som bedrives, hvor de innleide ikke har tilsvarende lønn som de fast ansatte, slik AMLs bestemmelser tilsier. Orona og Kristiansen vil ikke gi slipp på at mange av bedriftens ufaglærte heismontører utfører fagarbeiders oppgaver, men lønnes som hjelpearbeidere. Orona og Kristiansen stritter imot innføring av AFP, til tross for at de vet at folketrygdens pensjonsnivå er utilstrekkelig.

Eksemplene ovenfor illustrerer hvilken foretningsmodell Orona står for, nemlig å leie inn utenlandske arbeidere til dårligere vilkår enn lov og tariffavtale. Dette gjøres gjerne slik at ansvaret for ulovlighetene plasseres hos fiktive underleverandører, slik tilfellet var da to arbeidere fikk sparken på dagen i fjor, uten lønn i oppsigelsestida, før HMFs advokat ordnet opp. Saken illustrerer betydningen av bedriftsuavhengige tariffavtaler. Tariffavtaler har bl.a. formål at bedriftene skal konkurrerer om best produktivitet, og ikke om dårligst lønn. Et samfunn i utvikling skal appellere til produktivitet, effektivitet og kvalitet - ikke konkurranse på arbeidsvilkår.

Det som derimot skiller Oronas angrep fra NHOs angrep i 1996 er deres kamp for husavtale. Så langt gikk ikke NHO. På dette området er Orona og Kristiansen i ledetog med de mest reaksjonære kreftene i samfunnet. Den første landsomfattende tariffavtalen i Norge ble opprettet i 1907, mellom Jern- og metallarbeiderforbundet og Mekaniske verksteders landsforening. Etter dette gjennombruddet ble avtaler etablert på løpende bånd.

Nå er det nærmest opplest og vedtatt at landsomfattende og bedriftsuavhengige tariffavtaler er en av de viktigste ingrediensene i det som betegnes som den norske velferdsstat. Kampen for husavtaler, som Orona og Kristiansen med fynd og klem kjemper for, er derfor i sitt innhold en kamp for å rykke velferdssamfunnet tilbake til start. Det er enhver fritt å velge side i denne kampen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.