Planen vil legge grunnlaget for alle øvrige detaljplaner i kommunen de kommende årene, og bety mye for Hamars nåværende og kommende innbyggere.

Gudbjørgsrud skriver videre at han tror de fleste vil være enige i målene som presenteres i samfunnsdelen av kommuneplanen, men at arealdelen vil kunne skape debatt. Akkurat det synes jeg ikke er så underlig. Samspillet mellom samfunns- og arealdelen er uomtvistelig. Det nytter lite for rådmannen å snakke om at Hamar skal være den beste kommunen å vokse opp i dersom målene i arealdelen ikke støtter opp under målene i samfunnsdelen.

Blir det anlagt næringsvirksomhet med store transportbehov i nærheten av et etablert boligområde hvor barn skal ferdes til og fra skolen langs veier uten god trafikksikkerhet – bor vi da i Norges beste kommune for oppvekst?

Kommuneplanen må være en helhetlig plan med mål som støtter opp om hverandre. Det må være mulig for innbyggerne å kjenne seg igjen i begge delene av planen. At innbyggerne i Hamar får en forståelse for og anerkjenner målene som settes i planen er viktig. Av den grunn er det kritisk at den nye kommuneplanen baserer seg på reelle analyser og fremtidsprognoser.

Oslo kommune ga SSB oppdraget med å utrede framtidsutsiktene til hovedstaden. I juni i år overleverte SSB en større utredning som kartlegger demografiske og økonomiske prognoser for byen frem mot 2025. En analyse Oslo kommune vil ha stor nytte av å se til når nye planer skal legges for kommunen.

Tilsvarende analyser håper jeg Hamar kommune kan vise til når innholdet i den nye kommuneplanen nå gjøres kjent og skal ut på høring.

Det er nemlig menneskelig å yte motstand når det kommer trusler om at eplehager og matjord skal ofres. Eplehager og matjord representerer kvaliteter som har gjort Hamar til en attraktivt kommune å leve og bo i.

Hvilke kvaliteter skal Hamar kjennetegnes av i 2030? Og hvordan må kommuneplanen da formes for å ivareta disse kvalitetene?

Les hva Marte Goplen mente om byutvikling 9. mai i år

Personlig håper jeg Hamar får en helhetlig kommuneplan med mål og ambisjoner tuftet på reelle analyser og prognoser. Jeg håper den også vil støtte opp om, og ivareta, kvaliteter vi er fornøyde med i kommunen per i dag. Det er ingen grunn til å helle barnet ut med badevannet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.