Samtidig ønsker Hamar kommune å styrke byens identitet som Innlandets urbane hjerte ved å dekke til et av byens sterkeste urbane markører, veggmaleriene på Casa Blancas endevegg mot uteserveringa med ny gatekunst. Sjøl om de tre serveringsstedene har endret navn siden veggen ble dekorert av Finn Gundersen og Alfred Eriksen på 1980-tallet, forteller det visuelle så vel som serveringsstedenes navn om en hamarhistorie tilbake til byens tidligste tider. Dette kan være et av de første gatekunstdekorasjonene og denne tradisjonen er fortsatt levende med dyktige håndverkere på fasaden til Stangeveien 12.

Hamar kommune vurderer disse maleriene til å være av, sitat; «kulturminnefaglig betydning og er en identitetsmarkør for Hamar lokalt». Sitat slutt.

Denne vurderingen innebærer at maleriene må tas vare på og være synlige for folk i dag.

Sitat fra rådgiver i Hamar kommune:

«Veggen med de kjente og karakteristiske veggmaleriene er i dårlig stand. Maleriene har en kulturvernfaglig betydning og vært oppe som tema i prosessen med kulturminneplanen. Gårdeier tar hensyn til dette og vil bevare maleriene og samtidig fornye veggen med nytt urbant uttrykk som hamarsamfunnet på sikt kan bli veldig glad i. Metoden er å etterisolere med Steni fasadeplater inkludert grafisk kunst. Disse platene kan tas ned for eksempel om 50 år hvis det er et behov og gamle veggmaleriene kan se dagens lys.»

Hvordan kan de tas vare på?

Skilt-reklamebilder som dette er ikke av stor kunstnerisk verdi. Slike utsmykninger kan bli malt opp av håndverksmaler og beholde sin funksjon som en identitetsmarkør.

Det vil være å ta ønsket om bevaring av en verdifull historie på en riktig måte. Dersom disse maleriene blir dekket av en ny vegg med isolasjon og et ukjent klima i rommet rundt maleriene, vil vi ikke vite om de bevares godt. Dessuten er det svært liten sjanse for at en vegg fjernes etter noen år for å få fram disse bildene slik det antydes fra kommunens side.

Fortidsminneforeningen ser det som svært viktig at disse maleriene kan leve videre på veggen. Den beste ivaretakelsen vil være at de kopieres opp på en ny, isolert vegg. At Casa Blanca, et av arkitekt Rolf Prags mest kjente funkisbygg nå settes tilbake til fordums prakt, må inkludere veggdekorasjonen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.