I flere artikler i HA og GD siste halvår, står det om nedtak av sengeplasser og redusert bemanning. 25. mai i år står det i HA om nedskjæring på 300 millioner kroner og at 280 årsverk skal bort.

Sett fra min side, jeg jobber nært pasienter og pårørende, er det ingen tvil om at dette går utover de som trenger hjelp. Selv hører jeg daglig om medarbeidere, for eksempel sykepleiere, som sier de ikke har mulighet til å utføre oppgavene sine godt nok. Arbeidspresset er for stort.

Vi er stolte og glad i jobbene våre, og ønsker å tilfredsstille de krav en god pasientbehandling forutsetter. Glemmer Helse Sør Øst og styret i Sykehuset Innlandet de menneskelige behov, fordi utallige millioner skal spares? Som bioingeniør ved Avdeling for blodbank og medisinsk biokjemi, er jeg bekymret over noe av det jeg ser.

GD hadde nylig en artikkel om investering i nytt automatisk laboratorieutstyr til 35 millioner kroner, prosjekt Framtidens laboratorium. Vi gledet oss til å få bedre mulighet til å analysere blodprøver og annet, for å imøtekomme krav til raske analysesvar, som et viktig ledd i pasientbehandling.

Bioingeniører, andre med IT kompetanse, og helsesekretærer, gjør sitt beste for å oppnå gode resultater. Implementering av nye analyseinstrumenter og IT løsninger har vært utfordrende.

Dyktige bioingeniører med høy fagkompetanse ga viktige innspill før valg av automasjon ble gjort. Deres råd ble ikke hensyntatt i innkjøpsprosessen. Det er kritikkverdig.

Etter å ha brukt de nye instrumentene i snart et år, har vi dessverre ikke kommet dit at svar på pasientprøver blir raskere ferdig enn før. Vi håper det blir bra til slutt. Alle som har jobbet i prosjektet har stått på langt mer enn det som er forsvarlig, for at det nye utstyret skal fungere godt.

Regnestykket som viser hvor mye dette vil koste, er foreløpig ikke kjent. Har miljøet blitt tatt hensyn til?

Halvparten av analysene som utføres ved laboratoriene i SI, kommer fra fastleger og sykehjem/ institusjoner. Dette bidrar til inntjening. Det er bra for befolkningen i Innlandet at prøvene kan analyseres lokalt, og slik kan et godt laboratorietilbud opprettholdes der vi bor. Sykehuset Innlandet har mål om å være konkurransedyktig i forhold til private aktører.

Jeg håper Framtidens laboratorium blir vellykket, og at vi som er nær pasientene får mulighet til å gi dem det de fortjener.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.