• Thomas Cottis

Fordi; det blir ikke færre enn 40 fastboende ulver i Hedmark. Selv med Trygve Slagsvold Vedum som miljøvernminister etter valget til høsten, så kommer det til å være minst 40 ulver med fast tilhold i Hedmark.

Og; hvis det skytes så mye ulv at vi bare har 40 i Hedmark, så blir sannsynligvis utfordringene med ulv enda større enn det de er med dagens 80 ulver. Fordi; der man fjerner en etablert ulvefamilie, der blir det åpent rom for streifulv fra Sverige, inntil et nytt revirhevdende ulvepar har etablerer seg.

Derfor mener vi at tiden er kommet til at alle som ønsker det beste for lokalbefolkning, bønder, jegere og naturen i ulvesonen, de bør bli med på en saklig debatt og kreve omstillings- og utviklingsmidler for hvordan vi bedre kan leve med ulven. Her er vårt åpningsinnlegg til denne debatten:

1. Befolkningen i ulvesonen kan føle frykt. Miljøvernminister Helgesen kom i vinter med en pakke med tiltak for befolkningen i ulvesonen, men vi tror det er behov for flere tiltak til befolkningen for at man skal føle like stor trygghet eller mestringsfølelse for ulv som de fleste føler for elg, hoggorm eller biler.

2. Vi mener at det ikke går å beite med sau der det er ulv. Ingen kjente saueraser kan stå imot et ulveangrep. 20 år med feilslått todelt målsetting bekrefter dette.

3. Storsamfunnet må stille opp og hjelpe sauebøndene økonomisk for å gå over til annen produksjon. Storfe er trolig det beste alternativet. Storfe kan også bli drept av ulv, men da er det sjelden mer enn ett individ, ikke en hel flokk. I tillegg er situasjonen den at det er et stort overskudd av sauekjøtt. For storfekjøtt derimot er det et stort underskudd. Det er derfor riktig tid å gå fra sau til storfe i ulvesonen. De som ikke vil gå over til storfe må få omstillingsmidler til annen matproduksjon.

4. Ulven angriper løshunder. Dette er et problem som er begrenset til jakthunder som går løse. Den vanligste metoden for elgjakt i Hedmark er med løs elghund, men det er også effektiv jakt å bruke hund i bånd som sporer etter elgen for jegeren. Til harejakt brukes det løs hund. Finnes det alternativer? Her har sikkert NJFF aktuelle ideer å bidra med.

5. Erstatning for nedgang i antall elger i et område er kanskje det vanskeligste å få til, men det bør absolutt diskuteres. Det er ofte skogeiere som har slike tapte elginntekter, så i regnestykket er det kanskje riktig å ta med at færre elger i skogen gir mindre skade på ungskog av furu.

Naturvernforbundet i Hedmark mener at de store rovdyrene – inkludert ulv, er nødvendige arter i et velfungerende økosystem. Men, ulven i særdeleshet gir noen uløste utfordringer, så vi mener at det i dagens situasjon er riktig å begrense ulvenes leveområder i Norge, til den vedtatte ulvesonen som for det meste ligger mellom Glomma og svenskegrensen i Hedmark.

Herved har vi invitert til, og startet en diskusjon som vi håper blir konstruktiv.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.