Hamar vedtok i 2011 en kommunedelplan for kommunens kulturminner og kulturmiljøer. Planen bygger på et omfattende forarbeide, og til grunn ligger forståelsen av at byens bygningshistorie er en del av byens identitet og verd å ta vare på. Historien skal være med inn i fremtiden.

Eier du et hus som er regulert til bevaring etter denne planen, må du akseptere at det er begrensninger for hva du kan foreta deg med huset ditt. Enhver endring må søkes og redegjøres spesielt for. Bevaringshensyn tillegges stor vekt, og det er svær mye det ikke gis tillatelse til. Søknadsbehandler er Hamar kommune, som naturligvis håndhever eget regelverk overfor innbyggerne omhyggelig. På denne måten er du som huseier medansvarlig i bevaringen av Hamars bygningsmessige kulturhistorie.

Hamar kommune er også eier av hus som er regulert til bevaring, men håndterer sitt ansvar på en annen måte. Man kan la bygningen stå tom og forfalle til den er i så dårlig stand at enkleste løsning blir å rive. Da har nabolaget i mellomtiden sett seg så lei på forfallet at riving framstår som en lettelse. Eiendommen Putten på Ridabu er et eksempel på dette, Enerhaugveien 18 i Briskebyen er et annet. Hamar kommune gjør bevaringsverdige bygninger til rønner ved å ignorere vedlikehold. Samtidig som det legges stort ansvar på private eiere av bevaringsverdige hus.

Kommunens eiendom Øvre Granum, Enerhaugveien 18 i Briskebyen, har stått ubebodd siden 2005. Huset er bygd i særegen sveitserstil med uthus som er forankret i hovedbygningen. Et hus med uthus i så original tilstand som her finnes det få av i Hamar. I HA 14. februar kan vi lese at dette er et viktig hus i Briskebyens historie. At kommunens administrasjon jobber for å få en verneverdig bygning revet, i stedet for å få den bevart, virker merkelig. Man har også avslått et tilbud om å få eiendommen restaurert. Hvorfor det?

Det gode grunner til at nettopp dette huset er bevaringsverdig, begrunnelsen finnes i kommunens eget planverk. Briskebyen var bydelen for folk som jobbet i Jernbanen, på Norrøna og på Jernstøperiet, «...området har en høy bevaringsverdi som kulturmiljø» , jf. kommunedelplanens kapittel om Briskebyen.

Om ett hus rives, får det umiddelbart konsekvenser for helheten. En praksis der bevaringshensyn lett settes til side skaper en presedens for neste huseier i området, og på den måte kan et bygningsmiljø etter hvert miste både kvalitet og særpreg. Stikk i strid med intensjonene om vern og bevaring.

Enerhaugveien 18 har en stor tomt. Det er ingenting i veien for at den gamle bygningen kan inkorporeres i ny bebyggelse på tomta. Det finnes mengder av spennende eksempler på arkitektur der ny bebyggelse går i dialog med gammel, på den eksisterende bebyggelsens premisser. Her har kommunen en gylden mulighet til å ta sin egen kommunedelplan alvorlig ved å søke etter nye måter å løse bevaringshensyn med eventuell fortetting i eldre bomiljøer.

Det er på høy tid byens politikere tar tak i denne situasjonen. Slik kommunens administrasjon nå forvalter sitt ansvar for bygningshistorie og miljø undergraver det vår tillit til systemet og lokaldemokratiet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.