Som Helgesen presiserer er matkastingen en stor faktor når det gjelder klima og miljø i verden, vi bør ikke ha samvittighet til å kaste mat, verken på grunn av solidaritet til andre mennesker eller overfor miljøet.

I Norge kastes 42 kilo mat per husholdning, og som faglært kokk og mer enn gjennomsnittlig interessert i å bruke mat som er gått ut på dato, vil jeg være mer forsiktig på å legge skylden på forbrukerne.

LES OGSÅ HA-KOMMENTAREN OM MATSVINN: Gi meg de rene og ranke

Jeg vil presisere at hvis vi kjøper mat som har ligget ti dager på lager før den kommer i butikken og vi kjøper inn mat på onsdag til helga, så er det nå rettelig ikke forbrukerens skyld at de synes maten de skal bruke på lørdag ikke ser helt bra ut.

Og da spør jeg meg selv, har vi glemt at det ikke er så lenge siden Nofima uttalte at «fersk» fisk kunne selges i butikken etter 12–14 dager? Og den skulle være like god hvis temperaturen holdes til null grader til den kommer til butikkhyllene.

Men ifølge Grete Lorentzen i Nofima skal det ikke mye til før holdbarheten går fort utforbakke hvis dette ikke overholdes. Så i beste fall betyr det at når vi tar i en pakke med «fersk» fisk fra butikken går holdbarheten fort utforbakke.

Til informasjon så eies Nofima av Staten v/Næring- og fiskeridepartementet 56,8 prosent, Stiftelsen for landbrukets næringsmiddelforskning 33,2 prosent og Akvainvest Møre og Romsdal 10 prosent.

Jeg synes det kanskje ikke bør være bukken som passer havresekken, og når staten som er eier av 56,8 prosent av Nofima, er det vel denne regjeringen som holder i rattet og da synes jeg det blir litt feil at det ikke kan være uavhengige uttalelser som ligger til grunn i slike saker.

LES OGSÅ: Lager delikatesser av kastet mat

Når vi nå går i butikken og kjøper gulrøtter for eksempel, som er pakket inn i lag på lag med plast og vi putter den i kjøleskapet, for så å åpne den et par dager senere for å oppdage at minst to av gulrøttene i pakken er råtne – da er det vel ikke vår skyld at det er vi som kaster maten som forbruker.

Hvis man nesten ikke har mulighet på grunn av innpakning til å kunne få sjekket fullt ut hva vi kjøper, er det forbrukeren som sitter igjen som synderen.

Misforstå meg rett, det er fullt mulig å bruke mat som har gått ut på dato, man bruker bare de sansene vi har fått utlevert, syn, lukt og smak.

Men la nå ikke forbrukeren sitte igjen med mat som nesten har gått ut på dato, for så å betale full pris slik at det må spises den dagen vi har kjøpt det.

Jeg vil møte den kokken som med hånden på hjertet sier de ikke har vasket et stykke kjøtt eller fisk fordi det danner seg lukt i emballasjen, men med å vaske den litt i rent vann er den helt fin igjen, og du betaler full pris på restaurant for maten.

Vi har en form for matmonopol i Norge med tre store aktører, det har blitt gjort bedringer i bransjen med press fra Forbrukerombudet og andre som jobber for forbrukerne.

Så gi oss et produkt som kommer ferskere fra butikken, så skal jeg begynne å rette fingeren mot sluttforbrukeren av mat, hvis vi ikke klar å ta innover oss at mat er for verdifullt til å kastes.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.