I HA 3. oktober hadde Herman Haugom Molstad et interessant innlegg med overskriften «Hva skal vi med nynorsk-faget?». Vi vil utvide spørsmålet en smule, og spørre slik: Hva skal vi med nynorsk?

Molstad beskriver på en utmerket måte hvordan elevene sliter med et fag som oppfattes som både nytteløst og unødvendig.

Det er lett å se at tvunget sidemål går ut over de andre fagene som elevene garantert får bruk for senere, hovedmål, matte, fysikk, fremmedspråk etc.

Det Molstad ikke nevner, men som er det verste av alt, er at nynorsk egentlig er unødvendig. Om tvunget sidemål ble fjernet i morgen, ville ingen bli skadelidende – unntatt nynorsken selv.

Den nakne sannhet er at nynorsk har for få tilhengere til å opprettholde nivået, og er derfor avhengig av tvang for å overleve.

Tvangen opprettholdes blant annet av minipartiet Venstre (tre prosent oppslutning!) som egentlig er i samme ynkelige situasjon som nynorsken.

De halte støtter de blinde, sier et gammelt ord. Men ærlig talt: Er det bokmålselevenes oppgave å redde nynorsk på sotteseng?

Molstad nevner merkelig nok ikke hva elevene gjør – eller har tenkt å gjøre – med det problemet som han så godt beskriver.

Det er åpenbart at hvis elevorganisasjonene hadde satt foten ned, så hadde tvunget sidemål vært fjernet for lenge siden!

Bokmålsforbundet har en rekke ganger invitert elevorganisasjonene til dialog om sidemålet, men har møtt en kald skulder.

Til slutt sender Molstad en bønn til politikerne om å ta til fornuft og fjerne nynorsk-faget fra skolen.

Tanken er god, effekten er dessverre null. Vent i alle fall ikke et under fra Venstre! De har snart bare nynorsktilhengere igjen som velgere!

Molstad bør ta sitt utmerkede forslag opp med sin elevorganisasjon, som på sin side bør etablere en virkelig meningsfylt ny sak på sin agenda: Frivillig sidemål.

Setter elevorganisasjonene endelig foten ned, kan Molstads ønske bli en realitet!


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00