For en tid siden hørte jeg et intervju med professor Bjarne Jensen ved Høgskolen i Hedmark om konsekvensene ved en kommunesammenslåing. Jeg er så enig med ham om konsekvensene. Når kommunale arbeidsplasser forsvinner, følger andre offentlige kontorer og etter hvert butikker etter. Kommunesenteret blir lagt øde.

Er det forsvarlig å arbeide mot at folk må kjøre lange veier for å få kjøpt melk og brød? Hva med forurensningen i dette tilfelle? Er dette rettferdig overfor de som ikke har bil eller ikke kan kjøre bil lenger? Obs folkens – er det ikke skremmende med sentralisering slik at bygdesentra dør ut?

Alle kan ikke bo i byen. Det er da prisverdig at folk vil bo ute i distriktet eller vil regjeringen at bygda skal bli borte og bare byene skal nyte godene. Bjarne Jensen stiller spørsmålet om hvor det blir av demokratiet på bygda. Jeg lurer på om regjeringen med alle sine reformer tenker den tanken i det hele tatt. Det viser seg at kommuneforskere ved universitetene i Bergen og Oslo f. eks. i svært liten grad har vært med i planleggingen av kommunereformen på regjeringsplan.

Stanges ordfører tar nå initiativ til samtaler med Løten, Hamar og Ringsaker om kommunestrukturen sto det i HA. Ville det ikke være bedre om han gikk ut blant Stanges befolkning og snakket om konsekvensene ved en eventuell storkommune og hører hva folk mener og heller drøftet samarbeid over kommunegrensene med nabokommuner. Det svever helt i det blå på hvilken side Stanges ordfører står i forbindelse med kommunesammenslåingen. Jeg har snakket med mange i Stange og alle spør seg: Hva mener egentlig ordføreren vår? Det er jo positivt at han mener det skal skje på frivillig basis. Allikevel blir det frustrerende når folk ikke vet hvor kommunens øverste leder står.

Jeg er bekymret for hva som skjer med skolestruktur og eldreomsorg og jordvern i en storkommune. Vi trenger den dyrkbare marka vi har til matproduksjon. Det er lite positivt å spore i rapporter fra småkommuner slått sammen til en stor. De fleste hevder at økonomien blir dårligere, det blir større og dyrere administrasjon, skoler i distriktene legges ned og det blir dårligere eldreomsorg da midlene skal fordeles på flere. Det er skremmende å gå alderdommen i møte med dette for øyet. Det er viktig at vi alle står opp og verner om kommunen vår.

Stange Senterparti

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.