I debatt HA 10. september skrives det om eldre, lav trivsel og om en kommune som burde yte mer spesielt på sykehjem og omsorgsboliger. Jeg har lurt litt på hva som egentlig kan gjøres her.

Det handler jo mye om trivselen på de enkelte avdelinger. Det igjen handler jo om at pasienten blir sett, blir hørt og at noen har omsorgen for akkurat seg. Det handler om hvordan opplegget eller administrasjonen av oppgavene er på den enkelte avdeling. Som det kan være nå, er det tilfeldig hvem som kommer inn og tar stellet, får den enkelte pasienten over i stolen og får redd senga. Noen har ansvaret for medisiner, andre for sårskift, og noen for maten som skal serveres. Det er ofte fort inn og så ut igjen.

Les også: Stusslig å bli gammel i Ringsaker.

Det var mitt og andres inntrykk fra Hamar sykehus en gang, og kan vel også være for sykehjem? Pasienten kan føle at «ingen har egentlig ansvaret for lille meg» i et personale som kan være mange og skifter. Så sitter en person på et kontor og skriver pasienter inn og ut. Kanskje det kunne gjøres noe mer her, ansette flere folk og derved flere oppgaver?

Les også: Refser Ringsaker for ikke å satse på eldre.

Eksempel undersøke hva pasienten utskrives til, snakke med pasient, pårørende, hjemmesykepleien, ergoterapeut, fysioterapeut eller hvem det kan være. Ikke bare sette en dato for utskriving, ferdig med det? Dessuten ha kontakt med frivillige som ønsker å tilby underholdning, hjelpe med gangtrening eller hva det kan være. Det skal jo administrasjon til her også. De frivillige som ønsker å hjelpe må jo ha en kontakt som har med dette å gjøre.

I bladet «Vi over 60» har lederen et stykke om sykehjemsmareritt. Hun nevner at mange gamle sitter der dagen lang uten stimuli, uten tilbud om aktiviteter, uten mulighet til å komme seg bort, totalt avhengig av andres hjelp og velvilje. Bare sittende der å vente. «Vente på at noen kommer og snakker med meg. Vente på at noen kommer med maten min. Vente på muligheten for en liten luftetur. Vente på at noe legger meg. Vente på at noen hjelper meg ut av sengen til en ny dag».

Alle har ikke pårørende som besøker og ordner med lesestoff og slike ting, frivillige kunne jo være til nytte her om det ble satt noe i system.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.