Hver fredag fra 30. mars til og med 15. mai protesterer Gazas befolkning mot okkupasjonen av deres områder. Det som startet med en fredelig demonstrasjon, ble raskt en krigssone hvor demonstrantene ble møtt med skarpe skudd og store mengder tåregass, fra israelske soldater. Over 100 palestinere er drept, flere tusen såret.

I 1948 ble Israel anerkjent som jødisk stat. På 70-årsdagen er det kamp på ene siden av grensa og feiring på den andre. Opprettelsen av Israel førte til at de som allerede bodde i områdene ble fortrengt. Hus, jord og inntekt ble tatt fra dem. Okkupasjonen er ulovlig og har bare fortsatt. Israelske myndigheter jager fortsatt palestinere fra gård og grunn for å etablere flere bosettinger. De bygger brede veier til disse bosettingene akkurat der det passer dem. Om det fører til at nyveien går tvers gjennom en eiendom eller to, betyr ingenting. Palestinerne må ha tillatelse for å kjøre på disse veiene, og de må kjøre med registreringsskilt som skiller seg ut fra de israelske. Dette er bare ett eksempel av mange hvor palestinere blir diskriminert på det groveste.

Tilbake til Gaza. FN og EU fordømmer det som skjer og har skjedd med palestinerne, uten at det slår inn hos israelske myndigheter. Begrunnelsen sett fra israelsk side, er at grensen må beskyttes. De er jo alle farlige. De kan drepe israelere, men om drapene skjer motsatt vei, er det altså rimelig, sett med okkupantens øyne. Palestinere er til og med skutt bakfra på flukt vekk fra grensa. Tre palestinske pressefotografer er drept. Hvilken trussel representerte de? Palestinernes eneste motsvar mot skytingen er steinkasting og brenning av bildekk. Ingen israelske soldater er såret. Israels forsvarsminister har ifølge mediene foreslått å gi soldatene medaljer for heltemodig innsats, og Netanyahu har gitt dem ros offentlig.

Israelske myndigheter skylder på Hamas. Det er riktig at Hamas støtter aksjonene, men det er den palestinske befolkningen i Gaza som står bak protestene. Dette er en folkeaksjon. Det bekreftet journalist, Harald Elden fra VG, i et radioprogram nylig.

Heldigvis er det israelere som ikke er enige med Netanyahu. Noen av dem som protesterer er medlemmer av Knesset. De innser at dette ikke fører til noe godt for noen.

En blir maktesløs når en leser og hører om hvordan palestinerne blir behandlet. Hele Palestina er bastet og bundet i et apartheidregime som er helt utrolig i en moderne verden.

Kan du og jeg gjøre noe? Ja. Vi kan vise solidaritet og spre kunnskap om hverdagen palestinerne lever i. Og vi kan boikotte israelske produkter.

Palestinakomiteen i Hedmark har nettopp overlevert et innbyggerinitiativ med underskrifter fra Hamars innbyggere, til ordfører, Einar Busterud. Han lovet å fremme saken for formannskap og kommunestyret med en innstilling om at Hamar kommune ikke skal kjøpe varer fra okkuperte områder.

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.