Det er med stor interesse vi naboer og beboere på Nedre Mæhlumsløkka følger rivingen og utviklingsprosessen av tomtearealet hvor tidligere Ankerskogen videregående lå. Spesielt vekker det interesse når rådmannen presenterer et mulighetsstudium hvor kommunen, i ytterste konsekvens, ser for seg bygging av opp mot 400 boliger på den 20 måls store tomten.

Alle framskrivinger tyder på at Norges byer vil vokse. SSBs rapport fra 2016 om regionale befolkningsframskrivninger 2016–2040 viser at Norge blir stadig mer sentralisert, og det er de største byene og kommunene rundt disse som vil vokse mest. Sentralisering er ikke nytt, og heller ikke til å unngå om folk flest ønsker å bo mer urbant. Spørsmålet er heller hva slags byer folk ønsker å bo i?

Rådmann Gudbjørgsrud sier i portrettintervju til HA lørdag 6. mai at han har til intensjon at Hamar skal vokse, og at vi må tiltrekke oss de som ønsker seg ut av Oslo. Hva ønsker folk som flytter ut av Oslogryta? Hvilke kvaliteter er de på jakt etter når de søker seg ut fra Oslo? Har Hamar kommune undersøkt hva som virker tiltrekkende på målgruppene de ønsker seg som nye innbyggere?

Like interessant som å følge fortettingsplanene i Hamar, er det å følge kommuneplan- og reguleringsarbeidet i Oslo kommune. Lite tyder godt når eiere av nye leiligheter i byen ikke får glasse inn balkongene sine fordi boligkompleksene da vil få for lite uteareal (balkongene er regnet som uteareal så lenge balkongene ikke er innglasset).

Per Øivind Eriksen fra Oslo, engasjert byutviklingsblogger og forkjemper for god byutviklingen på Oslo øst, uttaler seg slik til Aftenposten i en artikkel publisert 30. april 2017:

– I fremtiden tror jeg politikerne vil måtte forsvare seg fordi de har gått på akkord med bomiljøet i mange utbygginger. Nå er vi på vei tilbake til å bygge trange boliger, med lite lys og små utearealer. Dette er et feilgrep som både er lite fremtidsrettet og dårlig for dem som ønsker et godt nærmiljø.

At Oslo skal fortettes er ikke spørsmålet, spørsmålet er hvordan? Det samme spørsmålet gjelder her i Hamar.

Hvordan skal Hamar fortettes og hva skal vektlegges i prosessen? Hvilke tanker har politikerne og kommuneadministrasjonen rundt helhetlig byutvikling? Hvilke tanker har de om infrastrukturen i byen? Og ikke minst, hvilke tanker har de rundt hva et godt bomiljø er?

Som innflytter til Hamar var nettopp nærheten til grønn og frodig natur noe som ble vektlagt da Oslogryta ikke lenger var aktuell. At byen ikke er større enn at de fleste boliger har nærhet til flotte grøntarealer virket også forlokkende. Samtidig var det mulig å skaffe seg bolig med hage og plass til barn, opptil flere.

Hadde jeg hatt ønske om å bli boende i leilighet med umiddelbar nærhet til et stort arbeidsmarked hadde jeg blitt boende i Oslo. Det fristet imidlertid med roligere omgivelser og egen plen, valget falt på Hamar.

Byer må utvikle seg og det må legges til rette for vekst. Samtidig er det viktig å reflektere og definere hva som er viktig i prosessen. Hvilke innbyggere ønsker Hamar seg? Hvilke kvaliteter er disse potensielle innbyggerne på jakt etter? Hva skal til for å skape gode bomiljøer for nåværende og framtidige innbyggere?

Mitt ønske er at politikerne og kommuneadministrasjonen tar seg tid til å tenke over hvilken by de ønsker at Hamar skal være. Hvilke kvaliteter skal denne byen kjennetegnes av? Hva er et godt bomiljø i Hamar? Hvilke sammenhenger bør utredes og vurderes for å skape en god by for framtiden?

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.