Faren min var lokalpolitiker, satt i beiteutvalget og jordstyret eller hva det het tidligere. Han fremhevet til stadighet at retten til å ha husdyr på beite i utmark er den eldste retten husdyrholdere har. Det er nok riktig, for utmarksbeite har vel vært praktisert så lenge det har vært husdyr i landet.

Men nå er disse muligheter sterkt redusert av flere grunner.

GJERDER: Det er satt opp «rovdyrsikre» gjerder mange steder for inngjerding/utgjerding av rovdyr/beitedyr eller omvendt. Dette har ikke alltid fungert etter forutsetningene.

FORING: Husdyreierne har i lang tid etablert saltsteinplasser. Dette har hjulpet med å holde oversikt over dyrene.

Det har også vært opprettet foringsplasser for elg/hjort og rådyr mange steder. En av hensiktene har vært å holde dyra mest mulig vekk fra vei og jernbane. Nå har myndighetene (Mattilsynet) nedlagt forbud mot all kunstig foring av hensyn til mulig spredning av den såkalte skrapesyken.

ROVDYR: Det var jo lovlig fattet et vedtak om uttak av en del ulv i vinter. Men det ble det ikke noe av for en viss minister stoppet det i høst. Nå kan vi forvente at mange, mange ulver i sommer forlater revirene og sprer seg i alle retninger med de følger det får, også for beitedyr, selv om de går på innmark. Nå har ministeren sittet et halvt år og rodd med lange, lange årer. Erna har med ryggen til sittet i sin båt og fisket etter tapte stemmer foran neste valg. Arnold Fuglebrenden

Løten

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.