Enten man ser det med positivt eller negativt fortegn, er det en usedvanlig sommer som ligger bak oss. Sola gikk aldri ut i noen fellesferie, og temperaturene duppet rundt tretti i nesten tre måneder i strekk. Strandløver og badenymfer jublet, mens bønder fortvilte og klimaforskere ringte i alle alarmer.

Og nå, plutselig, er september på trappene. Lufta slippes ut av badeflamingoene, presenningen trekkes på båten for siste gang i år, og hagemøblementet ryddes til side. Og ikke langt unna deg, hvor enn du bor, begynner en lun skikkelse å våkne fra dvalen sin og strekke forsiktig på beina og armene, snuse litt i lufta, og børste det tidlig falne løvet ut av håret sitt. Det er Høstjenta.

Noen ord om Høstjenta. De fleste mennesker har en favorittårstid, og hvilken som er Høstjentas er vel ikke så mye å lure på. Og apropos å lure: Ikke la deg lure av navnet «Høstjenta» – det er mange, selv om hun alltid omtales ved egennavn. Og det er når gradestokken begynner å dale mot 10-15 celsius at hun er i sitt ess. Det er kanskje ikke så rart at trivselstemperaturen hennes er litt kjølig, for Høstjentas garderobe er stinn av strikk. Strikkeluer og strikkecardigans og strikkestrømper er hennes foretrukne motebilde, og fargepaletten strekker seg helt fra grått til… vel, brunt. Til nød kan hun akseptere mosegrønt eller sennepsgult hvis hun skal være litt sprelsk. Kanskje på et par med tøfler, som hun eier minst åtte av.

Og på ett punkt er Høstjenta til forveksling lik høygravide kvinner: Når den store tiden nærmer seg, begynner hun å bygge rede. Pleddene må vaskes, og stearinlyslageret fylles. Såpedispenseren fylles med eple- og kanelsåpe fra en uforholdsmessig dyr interiørbutikk, og små potpurriposer med tørket appelsinskall og stjerneanis plasseres strategisk i kriker og kroker. Hvis redet hennes har vedfyring, er det alltid en hellig og andektig seanse første gang ilden skal tennes for sesongen. Hvordan håret hennes har en fjern, dempet lukt av bål også resten av året, er det ingen som riktig vet.

Det er også andre lukter som kan hjelpe deg å identifisere Høstjenta. På mørke kvelder når månen gjenspeiles i regnet på asfalten og får gatene til å glitre, har hun parkert favorittregnstøvlene (som hun plasker litt i sølepytter med når hun tror ingen ser, selv om hun er voksen) og står på kjøkkenet og eksperimenterer med kanel, kardemomme og karamell som en gal vitenskapsmann. Noen ganger må hun riktignok gjøre dette på et svært begrenset område, ettersom nesten all benkeplassen er okkupert av kurver med epler og kantareller hun har plukket selv. På musikkanlegget har støyrock og andre voldsomme sanseinntrykk blitt kastet til side for Joni Mitchell og Simon & Garfunkel. Hun spiller musikken på behagelig volum mens hun strikker enda et par lodne sokker, eller leser Tove Jansson og Astrid Lindgren.

Om morgenen ser hun på gradestokken og gyser fornøyd, og tar fatt på å velge riktig skjerf fra sin formidable samling mens hun brygger kaffe. På vei ut til jobb, skole eller ærend, tar hun seg litt ekstra tid til å dra inn den skarpe lufta og beundre floraens nye fargesjatteringer. Hun rusler i ro og mak og hører på vinden suse i trærne og trekkfuglene som forbereder avreise. Forbi henne haster Sommerjenta. Hun er solbrun og fornøyd, og har florert i finværet mens Høstjenta har gjemt seg i skyggen. Men nå hutrer hun og hakker tenner og skynder seg hjem for å pakke ned sommerkjolene, lukke vinduene og overvintre sine mange blomster.

Og Høstjenta erklærer sesongen for åpnet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.