Den siste tiden har du også kunnet lese at vi har regnskog i Norge, og det er skapt et inntrykk av at det haster med å redde de siste restene av det som kalles «norsk regnskog». Det er lettvint for verneforkjemperne å bruke regnskogsbegrepet for å skape økt engasjementet rundt vern av skog i Norge. Det er imidlertid helt feil å sammenlikne dette med vern av tropisk regnskog.

Det vi ofte glemmer er at den boreale barskogen i Norge er et ungt økosystem som består av de artene som har klart å spre seg hit etter siste istid. Artene er robuste da de må tåle kalde vintre og hyppige forstyrrelser som skogbrann, vindfelling og insektsangrep. Faktisk er det bare tre av de cirka 26 000 artene som lever i norske skoger som til nå ikke er funnet andre steder enn i Norge.

I den tropiske regnskogen har miljøet vært stabilt over svært lang tid. Det gir gode forhold for at det dannes nye arter, og det blir et unikt og veldig rikt artsmangfold. Flere arter finnes dessuten bare innenfor svært små geografiske områder. Når større arealer med tropisk regnskog snauhogges, betyr det derfor ofte avskoging og varig tap av leveområder for arter.

I boreal barskog kan man derimot hogge og plante ny skog, som etter noe tid igjen vil bli til viktige leveområde for mange arter. Dette er den boreale barskogens store fordel, at den kan brukes til å erstatte fossile ressurser samtidig som artsmangfoldet ivaretas over tid.

Det mange kanskje ikke vet er at norske skogeiere bidrar til å verne områder med viktige kvaliteter for biologisk mangfold gjennom ordningen med frivillig vern. I januar hadde vi vernet 4,6 prosent av skogarealet.

I debatten om skogvern her hjemme synes man å glemme alle de andre miljøhensynene skogbruket tar - på hele skogarealet. Praktisk talt alt tømmer som hogges i Norge er miljøsertifisert, og skogbruket kartlegger og tar vare på arealer som er viktige for sjeldne arter. I tillegg tar hogstmaskinførerne vare på kantsoner langs vann og elver, og de setter alltid igjen noen trær på hogstflata som skal få lov til å vokse helt til de dør naturlig (livsløpstrær). Samlet utgjør alle hensynene ca. 10 prosent av skogarealet.

Skogbrukets miljøtiltak virker. Landsskogtakseringen viser at vi har en økning i så å si alle viktige leveområder for truede og sjeldne arter. Det blir mer gammel skog, døde trær, store trær og løvskog.

Så neste gang du går på tur og ser et hogstfelt, kan du tenke på hvilken fantastisk, fornybar ressurs den norske skogen er - og du kan også være trygg på at skogbruket i Norge drives på en bærekraftig måte.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.