Jeg har nå jobbet 22 år som barnehagelærer og jeg er veldig stolt av jobben min. Aldersgruppa jeg jobber med er 1- og 2- åringer.

I disse årene har jeg som hele «barnehage-Norge» ellers merket store endringer. Endringene handler om alle kravene til alt en barnehagehverdag skal inneholde.

Forutsetningene vi nå står overfor, sett i forhold til bare noen få år tilbake, er stadig større barnegrupper, barn har lengre barnehagedager.

Barnegruppene speiler selvfølgelig samfunnet ellers med de utfordringene det innebærer. Og bemanningsnormen er for vår barnehage sin del, den samme som for 30 år siden, da barnehagen var ny.

Pedagognormen høres bra ut den, men i mange tilfeller utløser den faktisk dårligere voksentetthet. Dette fordi det blir flere som skal ha plantid, flere som skal på diverse møter osv.

Ja takk til flere pedagoger, men da må det komme i tillegg til den andre veldig viktige bemanningen med fagarbeidere og ufaglærte assistenter. Dette er en kjent og ofte omtalt problemstilling, som gjør oss barnehagefolk opprørt og engasjert. Det er på tide at vi blir hørt.

I perioder der alle kravene nesten tar pusten fra meg, føler jeg et enormt behov for å si fra. Men jeg lurer snart på til hvem? Nok er nok.

Kvalitet i barnehagen, det skal vi ha. Men da må vi også få tid til å være til stede for barna, se alle og være i de viktige relasjonene. Det er det tidlig innsats handler om.

Barn har krav på masse kjærlighet, omsorg og trygghet. Vi må være der for å se «den lille pekefingeren» som vil fortelle oss noe, få øye på blikkene som søker oss, hånda som strekker seg ut, armer som vil holde rundt, invitasjoner til lek og samspill.

Og ja, vi gjør vårt aller beste alltid, ut ifra de forutsetninger vi har. Vi smiler, ler, anerkjenner følelser, trøster, gir nærhet, inspirerer, planlegger, gjennomfører og vurderer. Vi kartlegger og dokumenterer. Vi følger alle «skal» i Rammeplanen.

Kravene kommer fra flere hold. Et eksempel jeg kan nevne nå er Kultur for læring. Det er et arbeid som pågår i Hedmark fylke. Intensjonen med dette er god og jeg er fullstendig klar over at det er frivillig å delta og at vi kan styre litt selv hvor mye tid vi bruker på det.

For det første er dette noe alle barnehager gjør. Og det blir da viktig for oss å være med. Jeg er ikke negativ til Kultur for læring. Det bidrar selvfølgelig til økt kvalitet. Men det er totalen av alle arbeidsoppgavene jeg snakker om.

For vår del blir dette arbeidet tidkrevende, fordi vi ikke vil gjøre det «halvveis». Det vil ta stor plass i alle våre personalmøter, pedagogmøter og planleggingsdager. Og i tillegg skal vi også ha plass til alt annet, som også bidrar til økt kvalitet.

For å nevne noe så snakker vi om planer for tema, planlegging av hverdagen ellers, kartlegging, dokumentasjoner, samtaler fortløpende om alle barna, arbeid med Rammeplanen, årsplaner, andre faglige diskusjoner. Jeg kjenner at pulsen stiger bare ved å forsøke å gjengi noe.

Vi barnehagefolk har fått litt nok nå. Vi vet og skjønner at vi må henge med i tida og holde oss oppdatert. Men kan vi «skynde oss litt saktere»?

Vi engasjerer oss og bryr oss fordi vi jobber med «magen» og «hjertet». Vi må være «stemmen» til de små, som akkurat har starta på livet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.