Hvis alt dette skulle innfris, er jeg redd kommunebudsjettet ville sprekke.

Jeg føler av og til at politikerne vil fortelle velgerne hva de ønsker, i stedet for å spørre velgerne hvordan de har det og hvilke behov de har.

I Ringsaker – som øyensynlig blir godt styrt på mange områder – står en del tilbake på områder som vedlikehold av eldre skolebygg og veier, barnevern, helse- og eldreomsorg.

Det skal bli spennende å se hvordan dette blir fulgt opp i det kommende kommunestyret – om partiene følger opp sine løfter ved å prioritere bevilgningene slik at kommunen rykker opp på «rangstigen» der vi ligger for langt nede.

Mange mener at alle partier, ikke minst de i opposisjon, har vist liten evne til å markere sine synspunkter. Nå får vi en koalisjon av partier som i sin ideologi vil prioritere de svakeste gruppene og bruke pengene der det trengs mest.

Du leser partiprogrammene og finner fine ord og klisjeer om hva som prioriteres, men hvor mye som skal avsettes til formålet og hvor pengene skal tas fra, er vanskelig å finne.

Jeg skulle ønske at partiene kunne sende sine representanter mer ut der en vet skoen trykker mest, for å føle på kroppen hvordan situasjonen er.

Kanskje kunne partiene for eksempel avsette ressurser til en ukes opphold på våre sykehjem for å se eksakt hvordan forholdene er: arbeidsvilkår for de ansatte, hvordan klientene har det, trivsel og velvære, får de den hjelp de har behov for, eller er oppfølgingen for dårlig.

Blir pasientene for mye overlatt til seg selv og sitter meste parten av tiden for på rommet i ensomhet, og må rope om hjelp når de trenger det, og det tar tid før hjelpen kommer blant annet fordi det er underbemanning på sykehjemmet? Da er det sannsynlig at partienes prioriteringer ville bli annerledes.

Jeg har det siste halve året erfart hvordan livet kan fortone seg for pasienter, pårørende og tilsatte ved et av våre sjukehjem.

Underbemanningen er påfallende. De tilsatte har ikke tid til å gi syke og gamle den oppmerksomhet og stell de har behov for – en hånd å holde i, en arm rundt skulderen, et godt blikk, en samtale om hvordan livet har vært, et trøstende ord.

Det å gi impulser som kan holde den intellektuelle og åndelige standarden ved like er naturligvis minst like viktig som den fysiske.

Dette er stort sett den generasjon som har bygd samfunnet vi nå kan nyte godt av. De fortjener en bedre avslutning på livet når alderdom, demens og sviktende helse blir en del av hverdagen.

Jeg antar at alle politiske partier i Ringsaker er enig i dette. I fall de tviler på min framstilling, bør de oppsøke sykehjemmene, de eldre, pårørende og ansatte og sette seg inn i situasjonen.

Mitt forslag er at det nye kommunestyret så fort råd er prioriterer dette og avsetter midler til opprettelser av nye sjukepleiestillinger ved sjukehjemmene i kommunen.

Den nye ressursen bør bindes opp til intellektuell og åndelig pleie. La Ringsaker bli en ledende kommune på dette området.

Jeg ser fram til at dette skjer og ønsker lykke til.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.