Da kom DE NORSKE JERNBANERS HISTORIE ut i tre solide bind redigert av Einar Østvedt. Her er det mye interessant stoff, og ikke visste jeg at krangel og taktikkeri var så til de grader dagligdags gjennom hele jernbanehistorien.

Det ble dessuten brukt tusenvis av timer på å duellere om det skulle være smalsporede eller bredsporede jernbaner. I 1890 ble det vedtatt at jernbanen skulle fortsette nordover mot Lillehammer fra Hamar ikke fra Gjøvik.

På side 108 i bind II er det med en betegnende passus:

«Ellers kom vedtaket av Hamar - Lillehammerbanen nokså uforberedt på Hamar og distriktene nordenfor. Amtet hadde bevilget 200 000 kroner til anlegget, og distriktene skulle betale 395 369 kroner, men om linjen hadde det lenge stått strid.

Det var spørsmål om en strandlinje eller en linje inne i landet, men så lenge myndighetene foretrakk en stambane på vestsiden av Mjøsa, sto linjespørsmålet ennå åpent. Gjennom stortingsvedtaket var strandlinjen definitivt fastslått, og det ble gitt beskjed om at ville Hamar ha innlandslinjen, måtte saken tas opp igjen i Stortinget.

Dette ville bety ny utsettelse, og enden ble at Hamar bøyde seg knurrende for vedtaket. Et massemøte uttalte at byens interesser var blitt neglisjert, men Hamar Stiftstidende skrev resignert at selv om strandlinjen nok ville bli skjemmende, så ville byhagene langs linjen neppe lide synderlig ved jernbanefyllingen, og noen større togtrafikk ville det heller ikke bli. Men da jernbanen kom, fikk pipen en annen lyd, og det lar seg heller ikke nekte at dens beliggenhet ikke nettopp bidrog til å forskjønne byens ansikt.»

Og nå forsterker NSB denne fadesen ved å ville legge en linje ute i vannet. Min mening er at banen senkes lengst mulig ned.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.