I HA 2. oktober skriver Mari Engh om dette, og hun har så rett. Det er bare ett minus, og det er sprøytinga mot tørråte.

Med det tynne skallet poteten har, må en regne med at den som spiser poteten hvor graset er sprøytet, må få i seg noe av giften.

Undersøkelser har vist at nordmenn får i seg mest sprøytegiftstoffer fra poteter og epler i det daglige kostholdet. Mattilsynet pleier å fortelle oss at plantevernmidler representerer svært liten risiko for norske forbrukere.

Det blir kontrollert et utvalg matvarer hvert år for ulike plantegiftstoffer, og de kan med sikkerhet si at omtrent halvparten av alle grønnsaker og frukt i norske butikker inneholder tilsiktet forurensing i form av sprøytegiftstoffer. Men publikum, vi forbrukere får ikke vite noe om dette!

Grenseverdiene som settes forandres stadig. Om det ikke er overskridende giftstoffer i poteten vi spiser, vet en ikke hva som skjer i kroppen når den eksponeres for en rekke giftstoffer samtidig.

I dansk husholdning ble det presentert en liste over matvarer som betyr mest for det samlende inntak av sprøytemidler i løpet av en gjennomsnittlig dag i den danske husholdningen.

Det var foruten jordbær i sesongen, epler, hvetebrød, potet, pære, tomat, agurk og vin som var verst ut i nevnte rekkefølge. Å skrelle eplene eller potetene nyttet ikke.

Jeg har lest at søtpotet ikke sprøytes så mye. Det innføres 4000 tonn søtpotet årlig til Norge, hovedsakelig fra USA. Det prøves og forskes om den på norsk jord.

Jeg håper det kan bli noe å satse på for norske bønder, spesielt for de som har satset på tidligpoteter. Jeg synes at de tidligpotetene vi har fått kjøpt i butikken har vært smakløse. Er det sorten eller jorda som har mest å si for smaken?

Søtpoteten smaker deilig, og fargerik som den er, lyser den opp på tallerkenen. Skåret i skiver har den også kort koketid. Ernæringsmessig er den verdifull som poteten, pluss at den har noe A-vitamin.

Den er jo egentlig en grønnsak og ikke en knoll som settes i jorda som poteten, og derved kanskje ikke så enkel å dyrke.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.