Respons på Aud M. Risengs interessante leserinnlegg i HA 6, september. Helseforskjellen blant Hamar befolkningen skyldes om man har høyere utdanning eller kun grunnskolen. Jeg kvapp litt da jeg leste dette. Da skulle jeg jo ha vært dau for fem-seks år siden.

Tilfeldigheten ville det slik at jeg ble født av grunnskoleutdannede og ubemidlede foreldre, men hadde en trygg og god oppvekst. Nå grubler jeg litt på hvor jeg havner på skalaen for levetid. Etter grunnskolen ble det tre år på yrkesskole med jern- og metallarbeid som hovedfag, og på samme tid treårig teknisk aftenskole. Det var kravet som NSB stilte for å bli tatt inn for opplæring i lokomotivføreryrket. Etter sju års praktisk opplæring ble det seks måneder på Lokførerhøyskolen på Blindern. 41 år i lok-tjenesten var ikke spesielt helsebringende.

Trekkfulle kalde førerrom og en 16.000 volt kjørekabel en meter over hodet og like mange volt i hovedtransformatoren en meter bak ryggen. Egentlig hadde jeg flaks som fikk beholde en god helse helt til jeg ble 69 år, da jeg overlevde et hardt hjerneslag, som påførte meg lammelse på venstre side, hjelpeløst førerkortløs og noe tankeløs.

Som på helsefagspråket heter kognitive utfall. Men hjemmesykepleien samt helsevesenet i samfunnet har bidratt med at åtte år på alders- og omsorgshjemmet Prestrud har vært en god opplevelse. Hvor på livstidskalaen jeg havner er umulig å forutsi, med så tynn utdannelse, har jeg ikke de beste odds.

Jeg er godt tilfreds med at jeg i 86 år minus de16 første leveårene har fått bidratt med noen skattekroner til fellesskapet. Dette er ikke noen form for kritikk av Aud Risengs avisinnlegg, men bare som en liten orientering fra en innvandrer fra Vestlandet, med 64 års fartstid i Hamar.

Jeg skjønner selvsagt at høyere utdannelse betyr høyskoler universitet, osv. Skorsteinsfeiere er også utdannet høyt oppe. Vel-vel Aud, litt spøk og mye alvor.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.