En hedersmann. En inspirator. En legende i norske idrettsmiljøer. Et forbilde for både unge og voksne. Egil Danielsen (85) døde natt til mandag. Ordene ovenfor ble brukt i omtalen om ham utover dagen mandag. Vi som har hatt ham blant oss hele tiden i det som kan kalles «moderne tid» kan bare slutte oss til alle godordene som er blitt sagt.

Og det er ikke minst i friidrettsmiljøet i og rundt Hamar Egil Danielsen har vært med og satt sine spor. Det var ikke tilfeldig at byen og Hamar Idrettslag opplevde litt av en «spydboom» en lang periode for en del år siden. Blant en lang rekke elitekastere nådde Hilde Bratvold lengst da hun sikret seg den prestisjetunge kongepokalen.

Egil Danielsen var den første nordmannen som kastet spydet over 70 meter, og så sent som noen måneder for OL i australske Melbourne kastet han 83,57 meter, bare ni centimeter kortere enn verdensrekorden. Det startet ikke så bra under OL-øvelsene, og det var bare så vidt han klarte å komme med til de tre avsluttende omgangene. Men mange husker forbauselsen og har hørt radiostemmen til Halvdan Hegtun da han på direkten fra andre siden av jorden via en kortbølgesender i India gispet gjennom sus og støy og svingende radiobølger: «Det er ny … det er ny … det er ny verdensrekord».

Egil Danielsen ble tatt imot som en rockehelt da han kom tilbake til Hamar før jul i 1956. Men som friidrettskjenner Audun Garshol sier til HA: Han ble aldri høy på seg sjøl. Han tok seg alltid tid til ungdommer som hadde spørsmål og spurte om hjelp.

Egil Danielsen døde bare fire døgn før det skal arrangeres NM i friidrett i Hamar. Det skjer på den stadion som er smykket med en statue av OL-vinneren. Denne statuen har også fått plass i logoen for NM. Egil Danielsen var ikke bare et merkenavn for Hamar, men også en av de største idrettsutøverne Norge har fostret. Vi tar for gitt at programmet for helgenes NM også vil inkludere en hyllest og en takk for alt han har gjort og stått for.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.