Jeg husker 80-tallet, den gangen HA kom i to deler. Vi gledet oss til mandagsavisa. Da kunne vi kaste oss over del 2 og sportssidene. Vi kunne lese om Kam Kam som pendlet mellom nivå en og to i Norge, med legender som Tore Antonsen, Pål Jacobsen, Tor Arne Granerud, Terje Kojedal mfl. Da var det flere lokale fotballhelter på ulike landslag.

Likevel hadde sporten i Hamar Arbeiderblad plass til all slags idrett. Vi leste hver mandag om friidrett, orientering, sykling, skyting , ishockey osv. Det var resultater fra de fleste arrangement i Hedmark øst og nord for Hedmarken. Til og med resultater fra treningsløp i orientering kom på trykk i avisa. En dag i uken var det egne sider med bedriftsidrett.

Som ung gutt var det en stor hendelse hvis du nevnt i reportasjen fra helgas o-løp. Du ble både stolt og motivert til å fortsette med idretten. Vi kjente lokale idrettstøverne ved navn og visste hvilken idrett de drev med og hva de oppnådde av resultater. Nå bruker HA mye plass på utenlandske lagspillere og vi savner saker om lokale helter fra alle idretter.

Jeg husker også starten av 90-tallet da dagens sportsredaktør i HA dekket orientering som ung journalistspire. Det kan virke som om han da ble skremt vekk fra skogens aktiviteter. Langt ut på 2000-tallet kunne vi fortsatt lese om orientering i HA, men på et tidspunkt måtte vår flotte idrett og flere mindre idretter vike plass for de store lagidrettene. Jeg tror ikke HA hadde flere sider med sport tidligere, men det var nok mindre bilder, mer tekst og ikke store sensasjonsoppslag om fotballspillere som hadde tannpine for to år siden.

På 80- og 90-tallet leste vi hver sommer, både en og to sider hver dag i en uke, om framganger for Hedmarks o–løpere i verdens største o-løp, 5-dagers. I år ble 5-dagers arrangert rett over grensen i Sälen med 20.000 deltakere. Det var store tropper fra de lokale klubbene med Hamar og Vang som de største, med til sammen 100 løpere som startet. Det var også mange sterke prestasjoner i ungdoms og seniorklasser. Magne Dæhlie (tidligere Løten) og Anine Lome fra Hamar kjempet om seieren i sine klasser og de tilhører begge verdenstoppen i sine klasser. Hvem fant noe om 5-dagers i HA?

Mandag 8. august gledet mange seg til å lese om sterke resultater i Hovedløpet for Yngre i orientering, men ikke et ord om det var å lese i HA. Det hjalp heller ikke at HA ble tipset i ettertid. Derimot hadde HA plass til fire sider fotball, en side ishockeytest og to sider med junior-NM i friidrett (positivt). Hva slags prioriteringer blir gjort i sportsredaksjonen når de i 2016 bruker tre sider på nivå 3 i norsk fotball? Bør ikke HA fremstå som ei god lokal avis og prioritere å skrive om unge lokale utøvere i ulike idretter?

Alle har vi vært unge og opplevd følelsen av å se navnet i avisa. Det er ting vi husker og motiverer til ekstra innsats. Vi har en meget god ungdomsgjeng i orientering på Hedmarken, med et miljø de fleste lagidretter kan misunne oss. Slik blir det resultater av og jeg håper HA-sporten snart ser at det gror i flere idretter. Hver tirsdag samles over 200 o-løpere til Bedriftsorientering og fem onsdager i løpet av sesongen samles ca 120 ungdommer til ungdomsløp. Orientering er ingen liten idrett og interessen er stigende. Flere «ikke o-løpere» har også begynt å følge sendingene fra VM. GPS har gjort sitt inntog og orientering minner litt om skiskyting som TV-idrett. En liten bom kan avgjøre alt, og den kan vi se på GPS-trackingen.

Jeg håper HA-sporten kan løfte blikket over nettmaskene og ut av haller og fotballbaner og se at det rører seg mange plasser i idretten på Hedmarken. Vi tar gjerne i mot Pål Jacobsen (Meget bra reportasje fra St. Olav for to år siden) eller andre på våre arrangement. Første muligheten er KM-Sprint på Brumund seter 20. august.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00