Den mest presise oppsummeringen av hva som skjedde i styret i Helse Sør-Øst i går har Halvard Grotli i GD: «Slikt gjør selvsagt Hamar-representanter forbannet. For i klartekst blir et nytt Mjøssykehus til nytt sykehus for Hamar. Mens både Gjøvik, Lillehammer og Elverum kan øyne muligheten for fortsatt drift.»

Dette er realiteten. Det blir ikke ett Mjøssykehus slik Nils A. Røhne, Erik Ringnes og flere mener det har vært enighet om i politisk referansegruppe og styre i Sykehuset Innlandet. Det blir tre. Hamar sykehus (sammen med Sanderud) blir nedlagt og flyttet til Mjøsbrua, slik at vi kan ende opp med sykehus i Gjøvik, ved Mjøsbrua og på Lillehammer. Tre sykehus på 45 kilometers rett linje ved Mjøsa i et Innland som er større enn Danmark.

Man kan alltids beskylde lokale representanter for både å ha vært lettlurte og naive i denne prosessen. Og at Hamar har «kommet alt for sent», som HA-redaktøren skriver. (Innstillingen som til slutt fikk «ved Mjøsbrua» i teksten kom seks dager før styremøtet.)

Spørsmålet er om vi skal leve med dette eller kjempe videre. Vi hadde plansjefen i Drammen på besøk i Hamar i går. HA var tilstede, men refererer dessverre ikke svaret han kom med på spørsmål om hvordan det ville vært for Drammen å miste sykehuset. «Katastrofalt», svarte han.

Vi kan alltids diskutere definisjonen på hva som er katastrofe. Men vi kan ikke leve med en tresykehusløsning slik den nå ligger. Det kan være gode argumenter for å beholde tre sykehus, men det finnes ikke noe argument for å legge dem på en rett linje mellom Gjøvik og Lillehammer. Denne kampen må fortsette. Det håper jeg en del lokakalpolitikere som nå sitter med svidde fingre også mener. Og redaktøren i Hamar Arbeiderblad.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.