Ambisjonen signaliserer viljen i Hamar til å ta fatt på en av vår tids utfordringer; det konkret å løse viktige miljøspørsmål. All respekt for Enøks støtteordninger og villaeiere som bruker luft- og jordvarme for å minske avhengigheten av ikke-fornybare ressurser. Men tiden er nettopp moden for å komme mye lenger.

Tyskland og Sverige er land som ligger et godt stykke foran i dette arbeid, takket være at alternativer tidlig har blitt utviklet og gjennomført. Einar og vi alle har mye å vinne på at Hamar fokuserer på å bli en grønn by, og hva skal faktisk til for at en by skal bli «grønnest» i Norge?

Jeg skrev for et par år siden et innlegg i HA og fortalte om byen hvor jeg vokste opp, Växjö, i Småland sør i Sverige. Landsdelen er kanskje mest kjent i Norge takket være Astrid Lindgren, pluss Ingvar Kamprad som startet IKEA i Älmhult.

Nå, i Växjö begynte man allerede i 1970-årene et internasjonalt anerkjent miljøprosjekt med sanering av innsjøen Trummen. Etter det har utvikling og gjennomføring av konkret miljøarbeid bare økt, noe som har resultert i at byen i 2007 ble utnevnt til Europeisk Miljøby.

Nåværende målsetting er blant annet at man vil bli «den første byen i verden uten fossil energi». Jeg anbefaler interesserte lesere å sjekke byens hjemmeside (www.vaxjo.se). Det kan være inspirerende å lære hva som skjer når innbyggere og politikere trekker i felles retning.

Med dette innlegg vil jeg rette meg til de i Hamar som vil øke kunnskapen og kompetansen for å utvikle miljøarbeidet i vår by. Mitt forslag er at Einar Busterud tar med seg noen politikere og fagfolk på en miljøvennlig og komfortabel togreise på første klasse til Växjö, hvor de avtaler å møte noen av byens politikere og fagfolk.

En gammel skolekamerat, Bo Frank, er kommunens ordfører. Han representerer høyre-partiet, og er en solid miljø-forkjemper med lang erfaring og gode resultat. Jeg sender gjerne en mail for å be ham om å gi dere et «spesielt godt mottagende» når dere kommer. Og husk på å avtale tid, for kommunen får ofte besøk av fagfolk fra andre land takket være sitt ry som «grønn by».

Jeg anbefaler at dere drar i slutten av mai/begynnelsen av juni, når frukt- trærne blomstrer og de mange vakre parkene i byen er på sitt beste. Dere vil få mange inntrykk og ta med hjem, ikke minst vil dere oppleve hvordan byen har balansert utviklingen mellom sentrum og utkanter.

I Växjö er det et yrende liv med mennesker og butikker av alle de slag i de sentrale delene. Tidlig stengte man av gatene her for privat trafikk, og «gågater» med uteserveringer er det mange av. Så bare dra, vi her ved Mjøsa gleder oss til å hilse dere velkomne tilbake, fylte med inspirasjon og gode ideer!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.