Han er veltrent i kommunikasjon og en dreven debattant som omgående setter ethvert problem på høykant for deretter å gå løs på det med retoriske karateslag. Hans metodikk er muligens å skape så mye støy og støvskyer at det dekker over det lovlig skrinne innhold i hans egen politiske ryggsekk. Busteruds politiske engasjement synes å være avgrenset til Hamars snevre interesser uten sideblikk på Hedmarken, det nye fylket Innlandet eller visjonen om Mjøsbyen som hans varaordfører Knut Fangberget må løfte fram.

LES hva Einar Busterud skrev 1. februar.

Vi venter ærlig talt mer av den øverste politiske lederen i en kommune som tar mål av seg å være innlandshovedstaden for i underkant av 400.000 innbyggere. Ønsker Hamar å være storebror i Innlandet, forventer vi større interesse og omsorg for søskenflokken.

En ordfører er i sin fulle rett til å kjempe for kommunens interesser. Dette kan man også gjøre i et konstruktivt samarbeid med nabokommunene og fylkespolitikerne. Knut Storberget er påtroppende fylkesmann i Innlandet og tilkjennega nylig kloke tanker om nødvendigheten av å gi og ta i den krevende prosessen med å konsolidere det nye fylket. Hamars bidrag har hittil vært magert.

Noen vil kanskje mene at Busterud og hans meningsfeller kjemper den gode strid i sykehusdebatten. Andre oppfatter det siste utspillet som en kamp mot vindmøller. De mer virkelighetsnære anser kampen for tapt. Uansett motiv og metode er kampen skadelig på et tidspunkt hvor Innlandet sårt trenger rikspolitikernes positive oppmerksomhet, forståelse og gode vilje utmyntet i bevilgninger til samferdsel og sykehus, høyskoler og universitet.

Skulle jeg gi Busterud et oppriktig råd, er det at han legger ned stridsøksa og bretter opp ermene for å gjøre det beste ut av sykehusvedtaket 31. januar. Hovedlinjene er trukket opp, men målbildet er ennå ikke ferdigtegnet.

Skulle sykehuset i Hamar bli nedlagt vil Hamar få 9 – 10 år på omstillingen som jeg tror vil skape flere muligheter enn den fjerner.

Som ringsaksokning opplevde jeg Moelvenkonsernets kolossale krise i 1988-1990. Nærmere 900 arbeidsplasser forsvant med noen pennestrøk. Produksjonsarbeiderne og funksjonærene fikk ikke mange ukene på å områ seg. Slik er tilværelsen i det konkurranseutsatte næringslivet. I offentlig sektor råder en helt annen virkelighet. Sykehusansatte mister ikke arbeidet sitt. Det vil være rift om deres arbeidskraft og kompetanse.

En ordfører har betydelig reell makt. Med makten følger også ansvar. En sykehusstruktur som er god for hele Innlandet vil også være god for Hamars befolkning. Busteruds karriére som folkevalgt hadde et sognepolitisk utspring og synes mer provinsielt enn urbant. Nå kan han vise at han har et langt større format.

Med sin intellektuelle kapasitet og retoriske kraft kan Busterud bli Hamar-politikeren med innlandsprofil – billedlig talt to hoder på én hals. De to oppgavene er ikke uforenlige.

Dette vil gagne Einar Busteruds politiske ettermæle. Først og fremst vil det gagne Hamar og Innlandet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.