Vi i Syklistenes landsforening Hamar har en god dialog med kommunen, men vi har likevel forklaringsproblemer når medlemmer og andre spør om hva som gjør Hamar til en sykkelby. Det hjelper lite at mange i kommunen er opptatt av sykling når innbyggerne ikke merker noe til det.

Ordføreren legger mye av ansvaret på fylkeskommunen og staten som eier mange av veiene i Hamar. Men det er også disse som faktisk har brukt penger på sykkelfelt langs Vangsvegen, sykkelveg med fortau rundt ny rundkjøring i Furnesvegen og sykkelparkeringsplasser rundt stasjonen. Når kommunen sier at de planlegger sykkelhotell ved stasjonen, er det også med statlige midler, som ble tildelt Hamar kommune for to år siden. Sykkelhotellet er ikke på plass ennå. Hva har kommunen selv investert i sykling i samme perioden?

LES OGSÅ: Vi malte Strandgata

Til sammenligning vil byrådet i Oslo sette av totalt 343 millioner kroner til sykkelinvesteringer i 2019. Samme beløp i Hamar justert etter antall innbyggere ville gitt 16 mill. til sykkelinvesteringer i Hamar på ett år.

LES OGSÅ: Ikke plass til sykkelfelt i Strandgata

Vi er enig med Natur og ungdom om at det som minimum bør være en sammenhengende sykkelvei fra stasjonen til Hamar vest. Det finnes antydning til en slik løsning med «Snekkersturuta» som starter i Bryggerigata. Det skal ikke veldig mye til for å oppgradere denne til en sammenhengende sykkelvei, adskilt fra biler og fotgjengere, og med prioritert kryssing av bilveier. I sentrum bør noen parkeringsplasser fjernes for å slippe syklende fram i egne sykkelfelt, og der sykler i dag er henvist til lyktestolper bør bilparkering byttes med sykkelparkering. I Strandgata er det forresten færre plasser å sette sykkelen nå enn da gata åpna.

Dette mener HA om saken.

Mange av tiltakene som kunne gledet de fleste syklister i Hamar behøver ikke koste mye. Fjerning av kanter og bedre vedlikehold er blant tiltakene øverst på ønskelista for mange syklende. Det ville gjort sykkelhverdagen mer behagelig for mange. Men selv de enkleste tiltak virker uoppnåelige i Hamar.

Da Hamar kommune i sommer svarte oss gjennom HA, oppfordret de til å ta i bruk Fiksgatami.no for å si ifra om ting som bør ordnes langs veiene. Vi i Syklistenes landsforening Hamar har lagt inn flere saker der i løpet av sommeren, om skilt som står feil vei, gress og grus som blir liggende i gang- og sykkelvegen og andre hindringer. Den eneste responsen vi har fått kom fra Statens vegvesen. Vi registrerer at Hamar kommune ikke har reagert på noen av disse henvendelsene. Er fiksgatami.no en bløff?

Hamar har en jobb å gjøre dersom byen skal kunne kalle seg sykkelby. Vi savner ambisjoner for byen, en handlingsplan, og penger på budsjettet til gjennomføring. Vi er gjerne med og bidrar med våre medlemmers kunnskap og engasjement, som for eksempel når sykkelveikartet for Hamar skal tegnes.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.