Dette er en sterkt misvisende måte å framstille saken på. Flere innbyggere gir riktignok høyere inntekter, men også tilsvarende høyere utgifter. Faktum er at vekst koster. En undersøkelse foretatt av Kommunenes Sentralforbund for noen år tilbake, viser at en ny innbygger «går med tap» de første 15 åra. Først etter 15 år gir en ny innbygger overskudd.

Les også: Luftsport viktigere enn 130 millioner?

Skulle man følge ordførerens resonnement, burde kommunen si nei til alle arealkrevende tiltak som kan komme i veien for nye boligprosjekter. Da burde man ikke bygd svømmeanlegget i Ankerskogen, kulturhuset på torget, badeanlegg på Koigen, idrettsanlegget på Tommelstad, men boliger på samtlige arealer. En by som prioriterer på denne måten vil ingen ha.

En attraktiv by legger til rette for moderne transportformer, innovasjonsnæringer, beredskapsinfrastruktur og fritidsaktiviteter. Alt dette kan blomstre dersom Hamar flyplass bevares og gis forutsigbare vilkår – det ser vi fra andre steder i landet: Etter at Eggemoen flyplass ble opprustet, valgte Prox Dynamics å flytte dit. Dette er en innovasjonsbedrift som i 2016 ble solgt for en milliard kroner til amerikanske FLIR og som like gjerne kunne landet på Hamar flyplass om den hadde hatt langsiktige vilkår. På Notodden har en satsing på flyplassen tiltrukket seg en flyskole med 50 arbeidsplasser – også dette er næring som Hamar kunne ha fått. Ikke minst kan elektrifisering av luftfarten gi byer med sentrumsnære flyplasser helt nye konkurransefortrinn.

Alt dette sier ordføreren nei til på grunn av en støvete SMAT-plan som kommunen selv vil revidere, men som ordføreren mener at Fylkesmannen børstet støv av ved å gjøre det som er Fylkesmannens jobb: Argumentere for den løsningen som både ligger innenfor gjeldende SMAT-plan og som i minst mulig grad bryter med de statlige planretningslinjene fra 2014.

Det Hamars politikere snarere bør gjøre er å vise vei ved å revidere SMAT-planen i lys av hva som blir løsningen for jernbanen og utvikle en moderne arealstrategi som på en bedre måte tar hensyn til de statlige føringene i planretningslinjene om fortetting og som legger til rette for næring, innovasjon og framtidens transportløsninger. Noe slikt har befolkningen og Fylkesmannen all grunn til å applaudere. Og dersom sistnevnte ikke deler entusiasmen, er det faktisk departementet som fatter en endelig beslutning. Den kan innebære at flyplassen kan bestå, slik vi så i Kilen sjøflyhavn.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.