14. september velger kirka medlemmer til menighetsråd (lokalt) og bispedømmeråd (regionalt og nasjonalt). Den største symbolsaken i årets valg, har blitt spørsmålet om likekjønnede par kan gifte seg i kirka. Svært mange av oss ønsker det.

Ved siste Kirkemøte, var det et lite flertall mot dette - men «begge sider» er enige om at det er mulig å ha ulike meninger og likevel være i den samme kirken.

Når kirka har to syn, burde det være rimelig at begge syn kan praktiseres - og ingen tvinges til å handle mot sin samvittighet. Da kirken for eksempel åpnet for at kvinner kunne ordineres til prester, fikk de som ikke godtok dette, ordninger som gjorde at de kunne etterleve sitt syn.

Men når det gjelder vigsel av likekjønnede par, har motstanderne etablert forbud mot å praktisere det ene synet. Det er ikke mulig å vie likekjønnede par i kirken - og hvis noen skulle gjennomføre en slik vigsel, ville ekteskapet være ugyldig.

Det betyr at motstanderne nekter oss å praktisere det vi mener er rett. Derfor håper jeg at årets valg vil gi et flertall for at også likekjønnede par kan gifte seg i kirken. Det sikreste for å oppnå dette, er å bruke «Åpen folkekirke» sin liste - eventuelt stemme på de som mener det samme på nominasjonskomiteens liste.

Så må det sies at det og er mange andre, viktige saker både menighetsråd og Kirkemøtet skal ta stilling til. Den norske kirke er stadig i støpeskjeen under den gradvise løsrivelsen fra staten - og det pågår stadig diskusjoner og tautrekking om hvordan Den norske kirke skal organiseres, hva slags kirke vi skal være og hva slags profil den skal ha.

Siden Kirkemøtet består av alle de regionale Bispedømmerådene, har disse en nøkkelrolle i det videre arbeidet med Den norske kirke. Jo flere som velger, desto større legitimitet har de som skal jobbe på vegne av oss alle! Er du medlem og har meninger - så gå og stem!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.