Da Løten pensjonistforening hadde sitt vårmøte i midten av mai for et par år siden, startet møtet med en storm av protester. Medlemmene «sa plent nei til å starte kvelden med «Kom mai du skjønne milde». «Utendørs kunne vi slått floke og de lyse sommerklærne er fortsatt for kjølige i seks grader varme.» står det å lese i referatet fra møtet i HA noen dager senere.

Referatet forteller videre at medlemmene hadde et klart alternativ. De ønsket å synge Vidar Sandbecks «Menuett i mai». Og det er de slett ikke alene om. Et søk i HAs elektroniske tekstarkiv for de siste 25 årene forteller at hvis det er noe pensjonister i Hedmark er samstemte om, så er det at årets vårmøte skal enten innledes eller avsluttes med denne kjente visa.

Så kan vi undre oss litt over hva det er som gjør at hedmarkinger er så glad i nettopp denne visa. Selvsagt kan svaret være at det er fordi Vidar Sandbeck var en av oss. Men kan det også være fordi våren for oss her i Innlandet er noe mer spesielt enn mange andre steder?

Jeg har bodd ti år av mitt liv på Jæren. Der Nordsjøen sto hardt på, og der vinteren var mer grønn enn hvit. I slutten av januar begynte de første knoppene å vise seg på løvtrærne. Og sakte, svært sakte, gikk det mot sommer, uten at en egentlig hadde merket så mye til at det var vår. Egentlig ble vi snytt for våren hvert eneste år.

Her i Innlandet er våren en forløsning, en liten naturens revolusjon. Du merker forskjellen fra dag til dag. Hvordan det smelter, hvordan det spretter, eller som det står i Sandbecks vise, hvordan det «risler og rinn». Dette er den våren som tilhører oss, og som tilhører dem som fortsatt synger viser. Ikke minst pensjonistene på Hedmarken.

«Det er sammar i vente, det er lykke å hente. Det er livet som forærer deg en blomebukett», skrev Sandbeck. Det er da vakkert, også da.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.