Jeg sitter i passasjersetet og skuer utover motorvegen. Følger trafikken, ser på utsikten, prater til gutta i setet bak meg og peker på ting vi kjører forbi. Og oppdager at vi faktisk blir vinka til av flere møtende bilister. Mannen – sjåføren – hadde ikke lagt merke til det. Første tanke er derfor: kjører vi uten lys? Er det noe feil på bilen? Henger det noe ut av ei dør? Hva er det de prøver å signalisere?

Det gjentar seg. Møtende sjåfør hever handa i det vi nå skjønner ikke er et varselsignal, men heller en stolt, trivelig hilsen. Og plutselig går mønsteret opp for meg. Vi er tatt opp som medlemmer av en for oss splitter ny familie, et fellesskap med egne koder: «Vi som kjører bobil».

Ekstra hyggelig er det å bli møtt og inkludert på denne måten etter å ha kjørt bare to mil, og i en doning vi kun har leid. Men ingen kan se på oss utenfra at vi er grønne førstereis i lånte fjær. At vi har leid bilen på Finn og skal levere den tilbake om ni dager. At vi gleder oss barnslig over medbrakt kjøleskap, enormt bagasjerom, egne dyner, dusj og gassbluss. Vi morer oss stort over å «ha huset på ryggen», alt innenfor rekkevidde, egen do og medbrakte campingstoler. Tenk at gutta kan spille kort, lese Donald, ha kryssord og spinnere liggende utover salongbordet underveis. At vin og godteri handlet i Sverige bare kan lastes inn i hopetall – uten plassproblemer.

Én sjåfør vi møtte pekte til og med oppover, mot himmelen, noe jeg først tolket som en slags hyllest til Han der oppe, men deretter vurderte som en advarsel om kommende regn. Det var selvfølgelig ingen av delene. Jeg begynte å skjønne språket nå; det var jovialt «bobilsk» for «Halla! Se over frontruta, på Sunlight-merket. Vi kjører samme bobiltype som dere»!


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.