Jeg står bakerst. Bak alle kassene. Bak der ting ikke har vært flyttet på 60 år, og det mangler ei rute av 12 i vinduet. Sprekkene mellom panelbordet slipper inn dagslys, luft og måneskinn. Jeg står der nå, helt bakerst. Og ser. Om det er materielle verdier man er ute etter, ja så er det feil sted. Om det er ro, så er det spot on.

Låven er fylt med vedkasser. Det skjer hver høst. Veden som skal varme meg og mine gjennom høsten og vinteren og våren er tørr. Den lukter søtlig av tørket skog. Bjørkeneveren er crisp som potetchips, det knaser i den når du løfter en kabbe fra kassene. Det er sånn man vet at man har tørr ved i hus, sånn og fordi det klakker i en høy, lys tone som i en xylofon når man slår to vedkubber sammen. Den lyden som gjør peisen og feieren fornøyd.

En kald kveld går jeg opp dit. Låser meg inn, tenner lykta mi, går forbi den gamle traktoren som er parkert inne for vinteren, kjenner det lukter av gammel hydraulikk og diesel. Og ved. Med vedkurv i den ene frosne hånda og lykt i den andre. Man vil skynde seg inn for å fyre, men man vil også bli her litt. Bare litt. Bare står der i noen minutter og se at månen prøver å trenge gjennom mellom 100 år gamle panelbord. Noen steder lykkes han, er par steder er han nektet inngang.

Gradvis nå, mens dagene blir kortene, vil kassene tømmes. I starten er det følelsen av å ha en nærmest ubegrenset tilgang. Litt sånn som den første mandagen i ferien. Du har et hav av tid. Eller ved. Men så går det gradvis nedover, og utpå våren blir man mer knipen så det skal holde sesongen gjennom. Og i vårt land er fyringssesongen svært lang.

Men vi er i gang. Vi er i gang med fyrstikker og tørr bjørk. Og det føles godt.

LES OGSÅ: Her finner du flere knitrende God Dag-spalter – både med og uten fyr i peisen

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00