trur du jeg burde gå til legen? Vi nærmet oss nyttår, og bare én av fire familiemedlemmer hadde vært sjuk i jula. Ny personlig rekord. Vi pleier ellers å gå ned som dominobrikker idet høytidsdagene ringes inn. Enten det er hals- eller lungebetennelse, ordinær forkjølelse eller influensa. Eventuelt omgangssjuke, men det har vi vært mer forskånet for etter at unga slutta i barnehagen. Immunforsvaret jobber nå stort sett opp mot luftveiene.

Så, etter at 13-åringen hadde produsert episke mengder snørr gjennom alle helligdagene, helt siden ungdomsskolens meget vellykkede juleball midt i desember, var turen kommet til Mannen. Han var tufs. Og ikke bare med «man flu»; allmenntilstanden var redusert. Det lille som var igjen av stemme lå på et Darth Vader-aktig, dypere, mer grumsete register enn vanlig.

Jeg føyset likevel bort legespørsmålet og tro til med huslig førstehjelp. Man har da remedier i kjøkkenskapet. Jeg lot ham velge mellom kalde og varme omslag og vartet opp med paracet, akevitt og god fyr i ovnen. Bare godt å være litt nummen.

Og etter min erfaring er det summen av kjerringrådene som hjelper: varm solbærsaft, ullsokker, solhatt og pimpinelletinktur. Hvitløk i fedd- og pilleform. Ei solid dose C-vitaminer, både appelsiner og brusetabletter, inhalering av damp med noen dråper eukalyptus, knaske på ei kanelstang, ingefærte med honning, varm melk og kamfer på brystet, mentholatum under nesa, gurgle saltvann eller eplesidereddik – og svelg 20 hele pepperkorn uten å tygge.

Om ikke annet holder man seg aktivisert og får oppmerksomheten bort fra basillenes nedkjemping av kroppen. Men det mest effektive kjerringrådet var tipset jeg leste om å drikke egen morgenurin – da var det ingen som var sjuke likevel.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00