Nylig hadde jeg en sterk og nærmest religiøs opplevelse. Stedet var Kulturkirken Jakob, og anledningen var en konsert med bandet Tusmørke, som spiller en slags psykedelisk middelalder-progrock. Hvor mange andre band lager ei låt på 24 minutter om Svartedauden? Jeg ble umiddelbart fascinert.

Bandet sang blant annet om Sankt Sebastian, en skytshelgen som skulle beskytte folk mot pest. I Oslo domkirke ble det i all hast satt opp et alter, og det allerede i 1348 – året før et visst skip ankom Bjørgvin havn.

En djevelsk tilfeldighet: 666 år senere ankom et cruiseskip samme by, og skapte nesten like mye trøbbel – i hvert fall for enkelte ordførere. Nok om det.

Det sies at et av de første utbruddene i 1348 var her i Hamar. Æææh! Etter å ha lest dette tok jeg umiddelbart med meg klorsprayen og vasket litt ekstra på kjøkkenet. Bare sånn for å være på den sikre siden.

Tilbake til Sebastian: Han kan umulig ha gjort en særlig god jobb, ettersom halvparten av Norges befolkning døde. Jeg vil tippe at han etter hvert fikk en ny stillingsbeskrivelse med mer administrative oppgaver. Kanskje ble han degradert til skytsengel for hullete sokker eller brunsnegler eller noe annet på et lavere nivå.

Forresten: Jeg er en av ytterst få som har overlevd Svartedauden. Som tiåring gjorde jeg mitt livs største tabbe, nemlig å lese medisinsk leksikon fra perm til perm. Jo mer jeg kjente etter, desto flere symptomer hadde jeg. Jo lenger jeg stirret på meg selv i speilet, desto mer svart ble jeg under øynene. Det måtte jo være pest! Men, heldigvis ble jeg på mystisk vis frisk igjen.

En vakker dag kommer jeg til å sitte hos Skavlan og fortelle min sterke historie. Eventuelt hos en psykiater, men han eller hun vil nok være bekymret for helt andre diagnoser enn pest ...

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.