I forrige uke besøkte HA tre sykehjem i Hamar kommune og målte innetemperaturen både hos Parkgården, Prestrudsenteret og Klukhagan til over 30 grader. Denne uka kom det så fram at Brumunddal bo- og aktivitetssenter har hatt hele 43 grader i lokalene sine i sommer. Arbeidstilsynet at det blir satt inn tiltak.

Temperaturene er ganske enkelt uakseptable, både for beboere og ansatte. Det er ikke forsvarlig for eldre mennesker å leve under slike forhold, samtidig er det uutholdelig arbeidsmiljø for de ansatte. Det kan kommunen som arbeidsgiver heller ikke være bekjent av. Vel har det vært en unormalt varm sommer, men flere HA-lesere reagerte da Hamars helse- og omsorgssjef i forrige uttalte at de ikke var godt nok forberedt. Varmen tross alt vært så å si konstant helt siden midten av mai.

Det er oppskriftsmessig at politikerne i Ringsaker er skjønt enige i sine reaksjoner. De bruker ord som «galskap, skam, trist, uverdig og uforsvarlig» og krever at det blir tatt grep. Da er det tilsvarende beleilig at det faktisk er akkurat de samme politikerne som sitter på nøkkelen til å gjøre noe med saken. De må ganske enkelt sørge for investeringer og oppgraderinger av sykehjemslokalene. Det gjelder både i Hamar og i Ringsaker.

I likhet med fengsler, flere skoler og andre institusjoner, er sykehjem ofte eldre bygg med store utfordringer med inneklima og ventilasjon. Det blir selvfølgelig satt på spissen under en ekstrem sommer som i år. Men det kan skje igjen. Kommunene kommer derfor ikke unna å måtte gjøre oppgraderinger og utbedring som installering av kjøleanlegg og solskjerming. Det vil helt sikkert bli kostnadskrevende, men det er langsiktig riktig å gjøre.

Derfor blir det spennende å se om ord og lovnader blir til handling når inneklimaet blir politisk sak i kommunestyret i Ringsaker. Vil de følge opp sine egne utsagn om at «på høy tid at kommunen prioriterer primæroppgaver framfor fasadepussing og glansbilder», «tiltak ved sykehjemmene må få prioritet» og «kommunen må ta seg råd til kjøleanlegg på sykehjemmene»? Vi følger med.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.