Hadde han kunne, hadde han villet utrydde dem alle. De hadde ingen nytte som blomster, og han syntes ikke de så fine ut heller. Lupiner er ugras.

Det har itte blitt så mange flere av dem. Barnelærdommen min var at lupiner sprer seg som ild i mye tørrere gras enn vi har på Hedmarken akkurat nå. Hos meg har det itte slått tel. Det er en fast, hard kjerne, en klynge av blomster som dukker opp i juni hvert år. Lilla, stort sett.

Nå står det lupiner i ei pensjonert halvflaske vin på stue-bordet mitt. Je synes i grunn grøftekantens representant, eller skal vi si representanter i flertall siden det er flere varianter som klamrer seg til livet gjennom en skvett vatten i bånn av flaske -gjør seg ganske greit mot hvitt trebord av masseprodusert svensk fabrikat og design. Det er snasent å slå i bordet med stuttreiste greier i disse klimatider, og personlig føler je på helt ektefødt glede over å ha blommer som er fraktet cirka sju meter før de ble satt i arbe innendørs. Som pryd på et bord.

Det er jo roser og liljer og tulipaner å få kjøpt på enhver butikk og bensinstasjon heretter. Om vinteren hender det seg je snubler på en bukett. Men det er noe anna å stikke grønne stilker fra egen eiendom ned i vatnet. Stilker det itte har vøri svidd av en dråpe fossilt brennstoff for å få dit. Dessuten synes je stuttreiste blommer er fine itte bære før at dom er stuttreiste. Dom er fine i egenskap av at dom er blommer. Rett og slett.

Lupiner er ugras, sa mannen. Det kjæm vel an på auet som ser. Og uansett; ugras er da også tegn på at det er sammarn. Itte sant?

LES OGSÅ: Her finner du flere God Dag-spalter signert både Trond Svendsen og de andre skribentene

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.